Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκάδες ομιλητές στο 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Την εκδήλωση με τίτλο «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές», διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την ethosEVENTS.

Δεκάδες ομιλητές στο 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ως το κατεξοχήν θεσμικό σημείο αναφοράς για την παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώθηκε και φέτος το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 που διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν η «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές», με στόχο την καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Μέσα από πολυθεματικό πρόγραμμα, με 20+ παρεμβατικές ατομικές ομιλίες, 5 εξειδικευμένα θεματικά τραπέζια, 2 Fireside Chats και συνολικά 55 καταξιωμένους ομιλητές, που εκπροσώπησαν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και των 3 πυλώνων του Ασφαλιστικού μας Συστήματος, του πολιτικού κόσμου, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, αναλύθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα, έγινε μια ολιστική ενημέρωση για τις επερχόμενες εξελίξεις και καταγράφηκαν προτάσεις βελτίωσης του οικοσυστήματος της επαγγελματικής ασφάλισης για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2ου πυλώνα στη χώρα μας.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ο CEO της ethosGROUP κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, ευχαρίστησε για την φετινή διοργάνωση και τόνισε την ιδιαίτερη αξία του φετινού διαλόγου για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, καθώς τα Τ.Ε.Α. είναι πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης εργαζομένων, για να δώσει την σκυτάλη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστο Νούνη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε επίσης όλους τους συνεργάτες, χορηγούς και συμμετέχοντες, ανέπτυξε την ομιλία του.

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης αναφέρθηκε εισαγωγικά στην συμβολή της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. στο αναπτυξιακό άλμα που σημειώθηκε στον 2ο Πυλώνα από το 2018 έως σήμερα, καθώς στο διάστημα αυτό συστάθηκαν τα 18 από τα 28 υφιστάμενα σήμερα Τ.Ε.Α. προαιρετικής ασφάλισης ή ποσοστό 64% του συνόλου, στα οποία τα εγγεγραμμένα μέλη προσεγγίζουν τους 222.671 εργαζόμενους στις 31.12.2023. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα για τους ενεργά ασφαλισμένους, στάθηκε στο σήμερα, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Νόμος 5078 του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας με σκοπό - βάσει του σχετικού άρθρου 1 αυτού - την συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος Πυλώνας Ασφαλιστικής Προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

«Εάν παραλείψουμε το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων ετών για την θέση σε ισχύ ενός τέτοιου ολοκληρωμένου νομοθετήματος, η γενική εικόνα είναι ότι ο νέος νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση θεραπεύοντας προβληματικές και ενσωματώνοντας αρκετά εκσυγχρονιστικά στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ουσιαστική διείσδυση του 2ου Πυλώνα στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας» είπε ο κ. Νούνης.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, πολίτες και φορείς της αγοράς, να αναλάβουμε άμεσα δράση σχεδιάζοντας από κοινού στοχευμένες ενέργειες, ενημερωτικές πρωτοβουλίες και πολιτικές για την καλλιέργεια του συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού και την εμπέδωση της αξίας της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω των διαθέσιμων κεφαλαιοποιητικών μηχανισμών του ασφαλιστικού μας συστήματος, ήτοι του ΤΕΚΑ, των επαγγελματικών ταμείων και των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και κατέληξε ότι «o θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί μία εμπειρικά δοκιμασμένη λύση διεθνώς».

Θεσμική παρέμβαση μετά το χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., έκανε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου. Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι σταδιακά «ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα», αναπτύσσοντας το σκεπτικό γύρω από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Απαιτείται εμπιστοσύνη και συναίνεση. Το στοίχημα της εμπιστοσύνης είναι κορυφαίο και για την επαγγελματική ασφάλιση και αποτελεί την λυδία λίθο της βιωσιμότητας. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού από το δεύτερο πυλώνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσακλόγλου, καταλήγοντας ότι η «η κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης».

Ακολούθησε η ομιλία της Υποδιοικήτριας της Tράπεζας της Ελλάδος κας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα του νόμου «που δίνει την δυνατότητα σύστασης πολλαπλών ταμείων και από μικρούς εργοδότες, με αρμόδια εποπτική αρχή την ΤτΕ», η οποία θα έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, η κα Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος Δ.Σ. ESMA & IOSCO, μίλησε για τις κυριότερες αλλαγές που αφορούν στην «ίδρυση και σύσταση των πολυεργοδοτικών Ταμείων», διευκρινίζοντας τις δύο σημαντικές προκλήσεις, τον κανονισμό γνωστοποιήσεων αειφορίας των ταμείων, καθώς και τον «κανονισμό DORA», που αφορά στο κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Ακολούθως, η κα Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μίλησε για τον Ν.5078 που «επιφέρει αλλαγές σχετικά με μακροχρόνια αιτήματα της αγοράς». Ο νόμος συντηρεί την πραγματική συνετή εποπτεία, όπως είπε η κα Κουσκουνά, και μεταξύ άλλων, ορίζει τις απαιτήσεις σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων και τη συμμόρφωση των ταμείων στους κανονισμούς.

Τη θέση του ΣΕΒ μετέφερε η κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΒ, η οποία είπε ότι «ο ΣΕΒ υποστηρίζει και τους τρεις πυλώνες ασφάλισης καθώς και την κατάρτιση πολιτικής διαχείρισης δημογραφικού – συνταξιοδοτικού».

Την ενότητα αυτή ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο κ. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντής του νομικού περιοδικού ΔτΚΑ, ο οποίος τόνισε ότι τα Τ.Ε.Α. δεν πρέπει να έχουν την μεταχείριση ενός κρατικού προσώπου. «Χωρίς ευνοϊκή φορολόγηση θα μειωθεί ο χώρος της επαγγελματικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ανώτατο ποσό φοροαπαλλαγής. Ατόπημα, η εξίσωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ -τα Τ.Ε.Α. είναι κοινωνικά Ταμεία, δεν είναι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είναι λάθος να τα βλέπετε έτσι».

Στο Panel Ι με τίτλο «Αξιολόγηση επάρκειας τελευταίων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Δημογραφικές και Διαρθρωτικές Προκλήσεις για τη μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων», με συντονιστή τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχαν σημαντικοί εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγησε την ανάγκη δημιουργίας των Τ.Ε.Α. και μίλησε για την αναπτυξιακή προοπτική τους μέσα από επενδύσεις. Ο κ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Τσακλόγλου και συνέδεσε την ανάπτυξη των Τ.Ε.Α. με τα κίνητρα ώστε «ένα μεγάλο κομμάτι της γκρίζας οικονομίας να ασπρίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ στάθηκε και στην διασύνδεση των εισφορών και των συντάξεων.

Ο Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην τοποθέτησή του στάθηκε σε μακροοικονομικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού στην Ευρώπη και Ελλάδα και ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στάθηκε στα τρία επίπεδα οργάνωσης για τις συντάξεις.

Ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τόνισε ότι «ο θεσμός των Τ.Ε.Α. δεν πρέπει να συγχέεται με τον πρώτο πυλώνα ούτε με τον τρίτο. Είναι μια πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων ώστε να καλύψουν συμπληρωματικά ασφαλιστικούς κινδύνους.» και η Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η βασική δημογραφική εξέλιξη που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η δημογραφική γήρανση. Αντίθετα με το πως παρουσιάζεται αυτή η γήρανση δεν είναι η μετάβαση από ένα στατικό περιβάλλον σε άλλο.».

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://ethosevents.eu/event/5o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/ όπως επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn και YouTube.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v