ΑΔΜΗΕ: Τα έργα ΑΠΕ καλύπτουν ήδη τους στόχους για το 2030

Τι δείχνει το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (2025-2034) για την εξέλιξη της ζήτησης. Την υπέρβαση των στόχων του εθνικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το ενεργειακό σύστημα.

ΑΔΜΗΕ: Τα έργα ΑΠΕ καλύπτουν ήδη τους στόχους για το 2030

Σημαντική προτεραιότητα στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, αποτελεί η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό Σύστημα. 

Παράλληλα, στο δεκαετές πρόγραμμα επισημαίνεται πως οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης αγγίζουν τα 28 GW ισχύος. Το νούμερο αυτό υπερβαίνει ήδη τον στόχο που υπάρχει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 23,5 GW στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο της αναθεωρημένης έκδοσης του εθνικού σχεδιασμού.

Από τους δύο Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν χορηγηθεί οριστικές προσφορές σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που υπερβαίνει τα 15,5 GW.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ζήτησης, το σενάριο που υιοθετεί ο ΑΔΜΗΕ δείχνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση μέχρι το 2034, σε σχέση με το σενάριο που υιοθετεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2023 η συνολική καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίαζε μείωση κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Εκτιμάται, όμως, από τον διαχειριστή πως η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα συνεχιστεί.

Από την άλλη πλευρά, από αβεβαιότητα χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η προβλεπόμενη εξέλιξη των φορτίων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2024 - 2034 και ειδικότερα η εξέλιξη των ακραίων τιμών τους (μεγίστων και ελαχίστων).

Είναι ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάγκη παρεμβάσεων σε κανονικό χρόνο από τον διαχειριστή για την αποφυγή μπλακ άουτ. Οι περιπτώσεις αυτές είναι τους θερινούς μήνες και κυρίως τις ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και την περίοδο του χειμώνα, όταν καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρει ο διαχειριστής, «η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αυξάνει την αβεβαιότητα της πρόβλεψης των αιχμών που θα κληθεί να ικανοποιήσει το Σύστημα. Οι συνθήκες μέγιστης ζήτησης εμφανίζονται εν γένει κατά τη θερινή περίοδο και στη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, ενώ οι συνθήκες ελάχιστης ζήτησης την άνοιξη κατά τις νυχτερινές ώρες. Το απόλυτο ελάχιστο του Συστήματος εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο του Πάσχα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v