«Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει σε αρκετά σημαντικό βαθμό την αυξημένη κερδοφορία που προβλέπεται να σημειώσουν οι εταιρείες πληροφορικής κατά την επόμενη τριετία.
Ωστόσο θεωρώ πως ο κλάδος θα μπορούσε να προσφέρει νέες χρηματιστηριακές συγκινήσεις σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για όσες εισηγμένες πείσουν τους επενδυτές πως τα τόσο υψηλά κέρδη που θα πετύχουν, θα μπορέσουν να είναι διατηρήσιμα -και γιατί όχι υψηλότερα- και μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Φυσικά, προηγουμένως απαραίτητο είναι να έχουν υλοποιήσει με επιτυχία τα έργα που θα αναλάβουν».
Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου, συμπληρώνοντας πως αυτό αφορά περισσότερο όσες εταιρείες αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου και λιγότερο αυτές που επικεντρώνονται στο επιχειρηματικό λογισμικό (business software).
Ενδεικτική είναι η άποψη του προέδρου της Space Hellas Σπύρου Μανωλόπουλου πως «το τέλος των μεγάλων έργων θα βρει τους ομίλους με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το τρέχον και πολύ πιθανόν με μια σαφώς μειωμένη ζήτηση για έργα βασικών υποδομών. Αν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι όμιλοι δεν καταφέρουν να μετεξελιχθούν, τότε φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».
Για το σκοπό αυτό η Space Hellas θα προχωρήσει μέσω της θυγατρικής της SingularLogic σε εξαγορές άλλων εταιρειών και σε διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας, ενώ ο όμιλος συνολικά θα αναπτύξει ιδιοπαραγόμενα προϊόντα (ήδη διαθέτει έξι που θα μπορούσαν μέσα από κατάλληλη προετοιμασία να αποδώσουν σημαντικά).
Τοποθετούμενος στο ίδιο ζήτημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Profile Ευάγγελος Αγγελίδης επισημαίνει ότι για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που υλοποιεί η εισηγμένη εταιρεία θα ακολουθήσουν στο μέλλον προϋπολογισμοί αναβαθμίσεων, ενώ παράλληλα τα κέρδη των επόμενων ετών (πέραν των μερισμάτων) θα χρηματοδοτήσουν αυξημένες επενδύσεις στο κομμάτι του R&D, αλλά και εξαγορές άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο fintech. Με τους τρόπους αυτούς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε ακέραια την ανάπτυξή μας και για τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Στην Q&R πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά του 32% της εταιρείας από την Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας Γιάννη Καραγιώργη). Η εισηγμένη εταιρεία που πέρασε δύσκολες στιγμές κατά την προηγούμενη δεκαετία, έχει καταφέρει να εκτινάξει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας πρόσθετα έργα και έχοντας ως στρατηγική να δραστηριοποιηθεί εντατικά στην τεχνητή νοημοσύνη, επεκτείνοντας παράλληλα τις δραστηριότητες και σε έργα του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου της εισηγμένης εταιρείας Μάνου Ξιώνη στο Euro2day.gr, ότι το έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Cosmote, «μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αρκετά αντίστοιχα έργα σε μεγάλους οργανισμούς και τράπεζες στο εγγύς μέλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», συμπληρώνοντας πως «είναι το δεύτερο μεγάλο έργο AI που αναλαμβάνει η Q&R -σε συνεργασία με την IBM- με το πρώτο να έχει παραδοθεί με επιτυχία».
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο business software (π.χ. Epsilon Net και Entersoft) θα επηρεαστούν σε σαφώς μικρότερο βαθμό (κυρίως έμμεσα) από την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και για το λόγο αυτό θα έχουν σαφώς ευκολότερο έργο.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, πέρα από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ετήσιων εσόδων τους είναι επαναλαμβανόμενο, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να ανεβάσουν περαιτέρω τις κερδοφορίες τους μέσα από: α) Εξαγορές άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθετες αγορές β) Από την τάση ψηφιοποίησης των εργασιών που επικρατεί στις επιχειρήσεις γ) Μέσα από την επέκταση στο εξωτερικό και δ) Μέσα από την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η Epsilon Net και η Εθνική Τράπεζα στο χώρο του embedded finance.