Ημερίδα για τις αμυντικές συμβάσεις από τον ΣΕΚΠΥ

Την εκδήλωση με θέμα «Οι Συμβάσεις στον Αμυντικό Τομέα και οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Τάσος Ροζολής. Οι ομιλητές.

Ημερίδα για τις αμυντικές συμβάσεις από τον ΣΕΚΠΥ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/1/2024 στη ΛΑΕΔ η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με θέμα «Οι Συμβάσεις στον Αμυντικό Τομέα και οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην ημερίδα, έγινε μια πολύπλευρη και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας. Την ευρωπαϊκή διάσταση του νομικού πλαισίου των προμηθειών αμυντικού υλικού και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας.

Τόσο η επιλογή του θέματος της ημερίδας όσο και η συμμετοχή των ομιλητών δεν ήταν τυχαία καθώς αποτελούνταν από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς με πλούσια εμπειρία στις αμυντικές προμήθειές σε συνδυασμό με τα άρτια καταρτισμένα για τον κλάδο της άμυνας στελέχη της Ernst & Young, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση του ΣΕΚΠΥ.

Στόχος αποτελούσε να παρουσιάσουν πτυχές των αμυντικών προμηθειών και των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε ζητήματα Άμυνας. Κάτι που επιτεύχθηκε όπως φάνηκε από τη πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε και τις δεκάδες ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας.

Οι ομιλητές της Ημερίδας ήταν:

  • Η Κα Σιούτη Γλυκερία, Ομότιμη Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος, Τομέας Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Η Κα Πετροπούλου Μαρία - Ιωάννα, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, LL.M. in International Competition Law & Policy, University Of Glasgow.
  • Ο Κος Γεωργόπουλος Άρης, Επίκουρος Καθηγητής (Asst. Professor) in European and Public Law,
  • Innovation Fellow, British Academy, Head of Innovation - AI, Strategic and Defence Procurement Research Unit, PPRG Co-Lead of Research Unit on Public Procurement, Human Rights and Social Sustainability, PPRG Attorney (reg. Supreme Court, Greece)
  • Η Κα Ινώ Αφεντούλη - Εκτελεστική Διευθύντρια ΙΔΙΣ
  • Ο Κος Βασίλειος Τσιάμης, Associate Partner, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Στρατηγικής και Συναλλαγών, EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Πρόσβασης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης.
  • Ο Κος Γεώργιος Τζαμτζής, Manager, Πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Στρατηγικής και Συναλλαγών, Ernst & Young Ελλάδος

Στην ημερίδα εκτός από πλήθος μελών – εταιρειών του ΣΕΚΠΥ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ΓΔΑΕΕ, των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΥΠΕΘΑ καθώς και στελέχη νομικών γραφείων με την παρουσία του ενώ τίμησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς.

Στα πλαίσια της ημερίδας ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 28 Φεβρουαρίου ο ΣΕΚΠΥ θα πραγματοποιήσει την πρώτη παρουσίαση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες στα Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά Όργανα.

Ο χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ

Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ Κο Τάσο Ροζολή (φωτ.) ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συμμετέχοντες, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ, τόσο εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), όσο και προσωπικά, για την παρουσία σας.

Το θέμα της σημερινής ημερίδας είναι Οι Συμβάσεις στον Τομέα της Άμυνας και οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις, ένα θέμα φλέγον τόσο για την περίοδο πολυκρίσεων που διανύουμε, όσο και για το μέλλον της Πατρίδας μας.
Ομολογουμένως, η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από οικονομικές και τεχνολογικές συνιστώσες, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Ο ΣΕΚΠΥ στηρίζοντας τα μέλη του και στεκόμενος αρωγός στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, επιθυμεί να συμβάλλει στην περεταίρω ανάπτυξη τους και εν γένει στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο ΣΕΚΠΥ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη και προώθηση των συμφερόντων των μελών του, καθώς και την ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας για την κάλυψη εγχώριων και διεθνών αναγκών, προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο εθνικό εμπορικό έλλειμμα στον τομέα του εξοπλισμού άμυνας και ασφάλειας.

Η αποτροπή και η αντιμετώπιση των προκλήσεων του εξ’ ανατολών εθνικού μας κινδύνου ώθησε την Πολιτεία σε συνεχείς και συστηματικές προσπάθειές ανάπτυξης του κλάδου. Τα υφιστάμενα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες υπεργολαβίας για τις ελληνικές εταιρίες, έδωσαν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο, καθώς και πρόσβαση σε εφοδιαστικές αλυσίδες μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών.

Επιπλέον η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία συμμετέχει και υποστηρίζει στην Αμυντική Αυτονομία, στην Ασφάλεια Εφοδιασμού και εν τέλει στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Αμυντική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση.

Όμως, η στόχευση του κλάδου μας για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μονοδιάστατη και δεν συναρτάται μόνο με τα υποκατασκευαστικά έργα από προμήθειες, που υλοποιούνται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών μας, αλλά βασίζεται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό με έντονες ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v