Τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται περισσότερους από 25 εκατ. ταξιδιώτες σε ετήσια βάση κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αύξηση 18,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προπανδημικό 2019 ως προς την επιβατική κίνηση.
Με βάση τα στοιχεία για τον Οκτώβριο που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ΑCI Europe), εκτός από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα αεροδρόμια σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα τοποθετήθηκαν ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που σημείωσαν. Συγκεκριμένα, τα δύο νησιά του Ιονίου κατέγραψαν υψηλά νούμερα σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο, με άνοδο 50% για τη Ζάκυνθο και 38% για την Κέρκυρα.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 21% σε σχέση με το 2019, με την Ισλανδία να προπορεύεται στο συν 25%, και τις Σλοβενία και Πορτογαλία να έπονται με άνοδο 20% και 16% αντίστοιχα.
Με βάση τα στοιχεία, μάλιστα, η επιβατική κίνηση σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων συνέχισε την ανοδική της πορεία παρά την αύξηση των ναύλων κατά 36,3% και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς που πυροδότησε γεωπολιτική ένταση στη λεκάνη της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 11,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ψαλίδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 να περιοριστεί στο -1,7%.
Σύμφωνα, δε, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο τουρισμός διεθνώς εκτιμάται ότι θα ανακτήσει σχεδόν το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με βάση τις εκτιμήσεις, 975 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 38% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 22% περισσότερους τουρίστες το γ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 91% των επιπέδων πριν από την πανδημία το γ’ τρίμηνο, φθάνοντας το 92% τον Ιούλιο, τον καλύτερο μέχρι στιγμής μήνα από την έναρξη της πανδημίας.
Συνολικά, ο τουρισμός ανέκαμψε το 87% των προ πανδημίας επιπέδων την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023, ποσοστό που θέτει τις βάσεις για ανάκαμψη του κλάδου στο σχεδόν 90% μέχρι το τέλος του 2023.
Η Ευρώπη υποδέχθηκε 550 εκατ. διεθνείς τουρίστες κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, το 56% του συνόλου παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει το 94% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση καθώς και από την ισχυρή κίνηση που καταγράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και παραμένει η μοναδική περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αυτό το διάστημα.
Αντίστοιχα, η Αφρική ανέκτησε το 92% των επισκεπτών πριν από την πανδημία αυτό το εννεάμηνο και οι αφίξεις στην Αμερική έφτασαν το 88% των αριθμών του 2019.
Η Ασία και ο Ειρηνικός, ουραγοί, έφτασαν το 62% των επιπέδων πριν από την πανδημία λόγω του βραδύτερου ανοίγματος στα διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, οι επιδόσεις μεταξύ των υπο-περιοχών είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να ανακτά το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία και τη Βορειοανατολική Ασία μόνο το 50% περίπου.