Ασφαλιστική αγορά: Φλερτάρει με ιστορικά υψηλά η παραγωγή

Πού αποδίδει η εγχώρια αγορά την ανοδική πορεία που καταγράφεται στα έσοδα το πρώτο οκτάμηνο. Ποιοι παράγοντες δημιουργούν κίνδυνο για κάμψη της κερδοφορίας.

Ασφαλιστική αγορά: Φλερτάρει με ιστορικά υψηλά η παραγωγή

Άνοδο κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατέγραψε η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσίευσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (βλέπε σχετικό παρατιθέμενο πίνακα).

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η αξιοσημείωτη άνοδος που καταγράφει η φετινή παραγωγή αποδίδεται κατά κύριο λόγο, σε παράγοντες, όπως:

  • Οι σημαντικές αυξήσεις (σε αρκετές περιπτώσεις διψήφιου ποσοστού) τιμολογίων που έχουν καταγραφεί τόσο στο σύνολο των γενικών καλύψεων, όσο και σε μέρος των συμβολαίων του κλάδου ζωής.
  • Η δυναμική που συνεχίζει να εμφανίζει ο κλάδος υγείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
  • Τα συνεχιζόμενα χαμηλά καταθετικά επιτόκια των τραπεζών στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα οποία ωθούν τμήμα των αποταμιευτών προς τα μακροχρόνια επενδυτικά προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών (unit linked).
  • Η επίδραση από το ανοδικό ΑΕΠ στην οικονομία και ιδίως η ανεβασμένη δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η οικοδομή (υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ οικονομίας και ασφαλιστικής παραγωγής).

Με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων, αν δεν δούμε κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη έως το τέλος της χρονιάς, το 2023 θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ένα έτος όπου η ασφαλιστική παραγωγή θα καταγράψει ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, το προηγούμενο ρεκόρ είχε παρατηρηθεί το 2009 (βλέπε σχετικό παρατιθέμενο πίνακα) όταν η παραγωγή της χρονιάς εκείνης είχε διαμορφωθεί στα 5,45 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης υποχώρησε έως και τα 3,73 δισ. ευρώ το 2015, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να φτάσει στα 4,77 δισ. ευρώ το 2021. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με την παραγωγή στο +4,2% και το πρώτο φετινό οκτάμηνο κινείται με ρυθμό +10,7%.

Βέβαια, παρά την επιστροφή της παραγωγής στα προ κρίσης επίπεδα, κανείς στην αγορά δεν πανηγυρίζει, καθώς τα φετινά αποτελέσματα των εταιρειών αναμένεται να είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον σε ότι αφορά το λειτουργικό κομμάτι τους.

Οι εταιρείες του κλάδου ζωής θα κληθούν για πρώτη φορά φέτος να εφαρμόσουν το πρότυπο IFRS-17, ενώ αυτές των γενικών καλύψεων θα λογιστικοποιήσουν τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό (συρρίκνωση περιθωρίων στο πρώτο φετινό εξάμηνο με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, λόγω επίδρασης στο ύψος των αποζημιώσεων και στις λειτουργικές δαπάνες) καθώς και τις ζημίες από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού σε Ρόδο, Έβρο και Θεσσαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v