Μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησαν την πορεία μείωσης των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος αλλά έχουν εισάγει προνομιακά καθεστώτα φορολόγησης για πλούσιους ξένους.
Από το 1995, ο αριθμός των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί από 5 σε 28, τονίζει σε έκθεσή του το Φορολογικό Παρατηρητήριο της Ε.Ε.
Τα καθεστώτα αυτά προσφέρουν ελαφρύνσεις ή απαλλαγές φόρου σε ξένους που έρχονται στη χώρα ενώ παράλληλα διατηρούν το γενικό επίπεδο φορολόγησης για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας. Τα περισσότερα από αυτά τα καθεστώτα εφαρμόζονται πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος.
Σύμφωνα με το Φορολογικό Παρατηρητήριο της Ε.Ε., τα καθεστώτα αυτά τείνουν να υπονομεύουν τον προοδευτικό χαρακτήρα της φορολόγησης, ενώ αποδυναμώνουν τα συνολικά φορολογικά έσοδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια του καθεστώτος, το ύψος της φορολογικής απαλλαγής, την υποχρέωση δραστηριότητας των ξένων κατοίκων και το ύψος του εισοδήματος, η έκθεση εκτιμά ότι η Ελλάδα προσφέρει το πιο προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε πλούσιους ξένους μαζί με την Ιταλία.