Την αξιοποίηση ενός από τα «φιλέτα» που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, του κτήματος Καραθώνα, δρομολογεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εξετάζοντας το ενδεχόμενο η εκμετάλλευση του ακινήτου να πραγματοποιηθεί ακολουθώντας ένα μοντέλο διαφορετικό από την πεπατημένη, που προβλέπει παραχώρηση ή πώληση της συγκεκριμένης έκτασης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του ακινήτου, που βρίσκεται κοντά στο Ναύπλιο, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η αξιοποίηση του «φιλέτου» θα γίνει μέσω παραχώρησης ή πώλησης.
«Η παρούσα συγκυρία είναι πολύ καλή για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων, με δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού και έχει ανακτήσει πλήρως τη δυναμική του», επισημαίνει πηγή που παρακολουθεί επισταμένα το θέμα σχετικά με το ενδεχόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να διατηρήσει συμμετοχή στο project.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πάντως, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, που βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, και μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη νομικού συμβούλου, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ενδεχομένως και μέσα στο 2024.
Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στον καθορισμό του πλαισίου αξιοποίησης και των χρήσεων που επιτρέπονται.
Το Κτήμα Καραθώνα είναι ένα παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο. Εχει συνολική έκταση 1.912 στρέμματα, εκ των οποίων τα 415 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση. «Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση», όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην περιγραφή του ακινήτου.
«Εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περίπτερα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουομένων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ. Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 μετά την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τα δύο χιονοδρομικά
Την ίδια στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την αξιοποίηση δύο χιονοδρομικών κέντρων, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Αθλητισμού. Πρόκειται για τα χιονοδρομικά που βρίσκονται στη Βασιλίτσα Γρεβενών και στο Σέλι Ημαθίας.
Πιο ώριμο προς εκμετάλλευση είναι αυτή τη στιγμή το χιονοδρομικό στη Βασιλίτσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη οικονομικού, τεχνικού και νομικού συμβούλου, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να καταρτιστεί το σχετικό masterplan. Στόχος είναι η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου και η ανάδειξή του σε έναν ορεινό προορισμό που δύναται να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.