Συναγερμός έχει σημάνει για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, λίγο πριν ρίξει αυλαία η θερινή τουριστική σεζόν, η πρώτη «κανονική» μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Με δεδομένο δε ότι ο Σεπτέμβριος είναι φέτος ένας από τους πιο «δυνατούς» τουριστικά μήνες, αφού οι ξένοι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα άκρα της σεζόν, με τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου να έχει κερδίσει πολλούς πόντους, οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμάται ότι θα μετρήσουν τεράστιες απώλειες.
Σε ακόμη πιο δυσμενή θέση έχουν περιέλθει τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν τη χειμερινή σεζόν, εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές, τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με στόχο μια πρώτη καταγραφή των ζημιών και την κατάθεση αιτημάτων σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγεισών επιχειρήσεων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, εντοπίζεται στον νομό Μαγνησίας, με αιχμή το Πήλιο, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό των ακυρώσεων όσον αφορά τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία υπερβαίνει το 95%. Μάλιστα, η πλειονότητα των μονάδων, περίπου 250 από τις 400, δεν λειτουργούν, είτε λόγω φθορών που έχουν υποστεί είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε αυτές, δεδομένου ότι σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει διαλυθεί. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ακυρώσεις δεν αφορούν μόνο το διάστημα που έχει παρέλθει και τις προσεχείς ημέρες, αλλά επεκτείνονται τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συνεδρίων έχει επίσης ακυρωθεί.
Τις πληγές τους από τις πλημμύρες μετρούν και οι ξενοδόχοι του νομού Τρικάλων. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση έχει πλέον αποκατασταθεί στην περιοχή μέχρι την Ελάτη, οι επιχειρηματίες καταγράφουν μεγάλες ζημιές, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος για την ευρύτερη περιοχή, και δη για τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, είναι ο μήνας με την υψηλότερη ζήτηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, από τα 70 περίπου ξενοδοχεία που βρίσκονται στον νομό, περίπου 10, όσα βρίσκονται στον ορεινό όγκο, πάνω από την Ελάτη, δεν λειτουργούν, εξαιτίας των φθορών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.
Καλύτερη είναι η εικόνα στη Λάρισα, με τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία να είναι διαχειρίσιμες. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του νομού λειτουργούν κανονικά, με τους ξενοδόχους να καταγράφουν ακυρώσεις μόνο από Ελληνες τουρίστες. Πλήγμα, ωστόσο, για την πόλη αποτελεί η ακύρωση προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο εκδηλώσεων, που θα στερήσει από την περιοχή σημαντικό αριθμό επισκεπτών το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην κανονικότητα έχει επανέλθει η Σκιάθος, η οποία επίσης επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, με τις πτήσεις των μεγάλων tour operators του εξωτερικού να έχουν αποκατασταθεί πλήρως αυτή την εβδομάδα. Όλα τα ξενοδοχεία, πλην 1-2, λειτουργούν πλέον κανονικά, με τους επιχειρηματίες του νησιού να καταγράφουν ακυρώσεις μόνο για το διάστημα κατά το οποίο δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο νησί.
Πάντως, όπως επισημαίνουν, ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων μεταφέρθηκε είτε για το προσεχές χρονικό διάστημα είτε για το καλοκαίρι του 2024, γεγονός που περιορίζει τον τελικό λογαριασμό των ζημιών.