Με διαφορετική στρατηγική προσεγγίζει η καθεμιά από τις ελληνικές τράπεζες την επέκταση εκτός συνόρων, η ανάγκη της οποίας γίνεται πλέον ορατή. Εχει προηγηθεί μία και πλέον δεκαετία ρευστοποίησης της περιουσίας που έστησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός των συνόρων από τα τέλη της δεκαετίας του '90 μέχρι και την έλευση των μνημονίων.
Η εκ νέου διείσδυση στις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας δεν αποτελεί πλέον εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται κεφάλαια αλλά και ευκαιρίες προσαρμοσμένες στα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Οι αγορές- φιλέτα είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.
Οι επεκτατικοί
Οι δύο τραπεζικοί όμιλοι Eurobank και Alpha Bank έχουν εντάξει στη στρατηγική τους την περαιτέρω επέκταση εκτός των συνόρων, με στοχευμένες όμως κινήσεις και επιλογές.
Οι κινήσεις της Eurobank είναι ξεκάθαρες όσον αφορά τη στρατηγική της στην Κύπρο. Ήδη κατέχει το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και καταγράφει σημαντικές υπεραξίες. Η τελευταία τής προσφέρει σημαντικά έσοδα στη λιανική τραπεζική, ενώ η απευθείας θυγατρική της (σ.σ. Eurobank Κύπρου) έχει ισχυρή παρουσία στο corporate, private banking και στις υπηρεσίες του bancassurance.
Η διοίκηση της Eurobank έχει τονίσει επανειλημμένα τη στρατηγική επιδίωξη επέκτασης σε αγορές που έχουν προοπτικές, αρκεί να υπάρξουν συμφέρουσες για τους μετόχους ευκαιρίες. Η τράπεζα, εκτός της ισχυρής παρουσίας στην Κύπρο, διαθέτει θυγατρική στη βουλγαρική αγορά, τα καθαρά κέρδη της οποίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ και το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (Net Interest Income) στα 65 εκατ. ευρώ.
Με την προσοχή της στραμμένη στη ρουμανική τραπεζική αγορά είναι η διοίκηση της Αlpha Bank. Η τράπεζα διατήρησε τη θυγατρική της στη Ρουμανία και τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τις εργασίες της. Επιδίωξη της διοίκησης της τράπεζας είναι η περαιτέρω επέκταση των εργασιών εκτός συνόρων, είτε οργανικά είτε μέσω αξιοποίησης τυχόν ευκαιριών. Η Αlpha Bank διαθέτει παρουσία και στην κυπριακή τραπεζική αγορά.
Η ρουμανική θυγατρική προσέφερε στον όμιλο καθαρό επιτοκιακό έσοδο 34 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και κέρδη μετά από φόρους ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Οι εναλλακτικοί
Η Εθνική Τράπεζα -η οποία διαθέτει παρουσία στην Κύπρο αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία- αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθούν, προς το παρόν, διαφορετική προσέγγιση στην εκ νέου διείσδυση των εργασιών τους στις αγορές εκτός συνόρων.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ρίχνει το βάρος της σε εναλλακτικές μεθόδους επέκτασης εκτός συνόρων. Ήδη έχει δρομολογήσει, μέσω της μονάδας International Desk που δημιούργησε, τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά δάνεια στο εξωτερικό, καθώς στοχεύει στη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών projects ή έργων υποδομής σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς δεν διαθέτει παρουσία εκτός συνόρων, ωστόσο φιλοδοξεί μέσω της αμιγώς fintech τράπεζας που ετοιμάζει να παρέχει, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.