Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και γιατί βλέπουν νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα

Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα «πονταρίσματα». Θετικές εκπλήξεις για τις αγορές σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ, με 35 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και καλυμμένο το πρόγραμμα εκδόσεων της φετινής χρονιάς.

Ποιοι και γιατί βλέπουν νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα

Ένα βήμα πιο κοντά έφερε την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα και η προοπτική ισχυρής αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτό θεωρούν στελέχη του (μέχρι πρότινος) οικονομικού επιτελείου της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας με νόημα πως «είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τις νέες κάλπες, η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου…».

Στέλεχος της αγοράς ομολόγων δεν θεωρεί αδύνατο η επενδυτική βαθμίδα να έρθει τον Ιούνιο με τη σφραγίδα της Fitch, πριν καλά καλά μιλήσει για δεύτερη φορά το εκλογικό σώμα. Δίνει όμως περιορισμένες πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «ποντάροντας» στο σενάριο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η υποδοχή των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θερμή. Το ράλι στο χρηματιστήριο και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών τίτλων σε επίπεδα χαμηλότερα από των ιταλικών (που απολαμβάνουν επενδυτική βαθμίδα) συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις οι οποίες υποστηρίζουν το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s, η οποία συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον θεωρήσουμε προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα σχηματισμού ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, με όσα στοιχεία αβεβαιότητας το σενάριο αυτό ενσωματώνει, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι στις 9 Ιουνίου όταν αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch, η 20ή Οκτωβρίου όταν «μιλάει» η Standard and Poor’s και η 2α Δεκεμβρίου, όταν έρχεται και πάλι η σειρά της Fitch. Και οι δύο οίκοι αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ένα σκαλί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο μεσοδιάστημα, στις 4 Αυγούστου, η αξιολόγηση από τη Scope Ratings μπορεί να δώσει επενδυτική βαθμίδα εντυπώσεων αλλά μειωμένων επιπτώσεων, αφού ο οίκος δεν εντάσσεται στην ομάδα των τεσσάρων που «αναγνωρίζει» η ΕΚΤ ενώ η αξιολόγηση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, όσο θετική και εάν είναι, θεωρείται αδύνατο να καλύψει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών που χωρίζουν την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης.

Στο μεσοδιάστημα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχοντας καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πριν καλά καλά την πρώτη κάλπη και με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, σχεδιάζει «θετικές εκπλήξεις» για τις αγορές τους επόμενους μήνες. Ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επανεκδόσεων ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Χθες, το κλείσιμο της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στο ημερήσιο δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδειξε συρρίκνωση 14 μονάδων βάσης για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 3,86%, 36 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο και σε απόσταση 147 μονάδων βάσης από το γερμανικό bund (-58 μονάδες βάσης το spread σε ετήσια βάση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v