Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το όφελος από τις «στοχευμένες» παροχές Κ. Μητσοτάκη

Ποιο είναι το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτου που θα επιλέξουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους. Το Youth Pass και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από τις αρχές του 2024.

Το όφελος από τις «στοχευμένες» παροχές Κ. Μητσοτάκη

Με δύο συν ένα νέα μέτρα περιορισμένου δημοσιονομικού κόστους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κρατήσει στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας τις παροχές, κάνοντας άνοιγμα στους νέους ψηφοφόρους -για πολλούς, το αδύνατο σημείο της ΝΔ με βάση τις δημοσκοπήσεις-, στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επί της ουσίας, το μέτρο που αφορά την αύξηση των επιδομάτων παιδιού για τους νέους υπαλλήλους αποτελεί «κομμάτι» του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η ΝΔ έχει προαναγγείλει με δημοσιονομικό κόστος συνολικά στα 500 εκατ. ευρώ από την 1-1-2024.

Η πρόσθετη έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως ενδεχομένως και να μηδενίζεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία διετία έχουν δαπανηθεί 1,9 δισ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών ακινήτων από φυσικές καταστροφές, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον φόρο ασφαλίστρων. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ, τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Το youth pass, ένα νέο επίδομα ύψους 150 ευρώ για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού, θα χορηγείται σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το επόμενο έτος σε όλους τους νέους οι οποίοι συμπληρώνουν την ηλικία των 18 ετών. Το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε ένα ακροατήριο περίπου 200.000 νέων, οι οποίοι είναι στις επικείμενες κάλπες οι νέοι ψηφοφόροι, οι φετινοί 17άρηδες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

O ΕΝΦΙΑ

Το τρίτο μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τον πρωθυπουργό να έχει επιχειρηματολογήσει και στο παρελθόν για την ανάγκη ασφάλισης των ακινήτων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, κάθε ασφαλισμένο ακίνητο από το επόμενο έτος θα έχει μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Ασφαλισμένα σπίτια το 2023 θα κερδίσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα εκκαθαριστικά του επόμενου χρόνου.

Για παράδειγμα, για  μια κατοικία η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ, με την ασφάλισή της, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει του χρόνου ΕΝΦΙΑ 189 ευρώ ενώ για μια κατοικία με ΕΝΦΙΑ 800 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται σε 720 ευρώ. Το «καθαρό κέρδος» μπορεί να θεωρηθεί μικρό για έναν φορολογούμενο αλλά η κουλτούρα ασφάλισης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική σε μια θεομηνία…

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ, στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες (από 6.371.901 κατοικίες μόνο οι 1.074.053).

Στην Ελλάδα, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020), ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:

  • Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.

Όσον αφορά την αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκύπτει ότι -εφόσον η ΝΔ παραμείνει στην κυβέρνηση- από το 2024  τα νέα δεδομένα οδηγούν σε αναπροσαρμογή του επιδόματος στα 70 ευρώ (από 50) για όσους έχουν ένα παιδί, στα 120 ευρώ (από 70) για δύο παιδιά, στα 170 (από 120 ευρώ) για τρίτεκνους και στα 200 ευρώ (από 170) για όσους έχουν τέσσερα παιδιά. Για κάθε επιπλέον παιδί, το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 120 ευρώ αντί για 70.

Όλες οι εξαγγελίες, για την εφαρμογή τους, περνούν από την κάλπη καθώς εντάσσονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, με ορίζοντα εφαρμογής το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v