Σε νέα φάση ψηφιοποίησης εισέρχεται ο ΕΦΚΑ, καθώς ήδη δρομολογούνται 7 μεταρρυθμίσεις που όταν ολοκληρωθούν, σε τουλάχιστον τρία χρόνια από σήμερα, αναμένεται να οδηγήσουν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε νέα εποχή, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο φορέα. Τότε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο υποδιοικητής του Φορέα Αλέξανδρος Bαρβέρης, το «e» στο λογότυπο του e-ΕΦΚΑ θα έχει πραγματικά αξία.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ -που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους- σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται και με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
Παράλληλα, ξεκινά η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παλαιότερα ένσημα να είναι στα χαρτιά, σε φακέλους ή και σε κούτες.
Έτσι, οι ασφαλισμένοι με ένα κλικ θα αποκτούν πρόσβαση στο ασφαλιστικό τους βιογραφικό, κάτι που θα καθιστά και την έκδοση της σύνταξής τους συντομότερη.
Οι καινούριες δράσεις έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας. Μάλιστα, η σύμβαση για την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του, που θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.
Δύο είναι οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων, που επίσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια. Αναμένεται, δε, να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα. Στο τελικό στάδιο υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία βρίσκεται και η διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ, προκειμένου, σε πραγματικό χρόνο να γίνονται έλεγχοι στο ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, με ένα μέτρο που θα έρθει να «κουμπώσει» στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, δε, σχεδιάζεται και η επίσπευση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των χιλιάδων εκκρεμοτήτων, έως τα τέλος του καλοκαιριού.
Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του έργου που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο «μέτωπο» της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. Πλέον, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν χθες, ο ρυθμός έκδοσης είναι 1.100 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις το 2019. Τον Μάρτιο, οι εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις ήταν 44.000, εκ των οποίων όμως οι 37.500 δικαιούχοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% τον Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης.
Σημαντικές αλλαγές υπήρξαν, όπως παρουσιάστηκαν χθες, και στο μέτωπο βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών -με το 1555 και την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών- και τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΕΦΚΑ τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας όσο και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών του υποδομών.
Τους τελευταίους 21 μήνες, 5,6 εκατ. κλήσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από το 1555, ενώ πλέον ο Φορέας διαθέτει πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, 35 εκ των οποίων τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία 2,5 χρόνια, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 230 εκατ. συναλλαγές. Δημιουργήθηκαν τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, ενώ θεσμοθετήθηκε και η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (400 ακίνητα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ).