Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oxford Economics: Πιθανότερο σενάριο κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα

Γιατί η πολιτική αναταραχή δεν θα πυροδοτήσει μια κρίση «τύπου 2015». Τα εκλογικά δεδομένα και πώς μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Oxford Economics: Πιθανότερο σενάριο κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα

H Oxford Economics εκτιμά ότι το εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας σημαίνει ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως μετά από έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μετά από αυτόν του Μαΐου.

«Δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική αναταραχή θα επηρεάσει τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τα επόμενα χρόνια», εξηγεί το think tank.

«Ενώ η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, πιστεύουμε ότι μια επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015 είναι απίθανη. Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, γεγονός που καθιστά απίθανους περαιτέρω γύρους λιτότητας, παρά την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024», συνεχίζει η Oxford Economics.

«Ο ευρωσκεπτικισμός και οι κίνδυνοι Grexit είναι πολύ χαμηλοί, γεγονός που είναι καθησυχαστικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί επίσης ισχυρό κίνητρο για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και για τα κόμματα να διατηρήσουν τη σταθερότητα και μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ», εκτιμά η εταιρεία.

«Παρ' όλα αυτά, ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει γρήγορα, αν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί ραγδαία. Θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα του προγράμματος "Next Generation EU" της ΕΕ, του οποίου είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους», προβλέπει ο οίκος.

«Η Ελλάδα επιβαρύνεται από κληρονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα που θα μπορούσαν γρήγορα να αντιστρέψουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θολές λόγω της χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης, καθώς οι σχετικά υποτονικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα δεν θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από την ταχεία μείωση του πληθυσμού», προβλέπει η Oxford Economics.

Το πολιτικό μέτρο και το σκηνικό των εκλογών

Ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόλυτη νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή. Είναι τώρα πιο πιθανό ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί από έναν συνασπισμό κομμάτων.

Οι ελληνικές εκλογές χρησιμοποιούν ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι έδρες κατανέμονται με βάση την απλή αναλογική στον πρώτο γύρο, υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα περνάει το όριο του 3% των ψήφων. Ωστόσο, ο υψηλός βαθμός πολιτικού κατακερματισμού σημαίνει ότι η νίκη στον πρώτο γύρο είναι εφικτή μόνο μέσω μεγάλων συνασπισμών.

Εάν τα κόμματα δεν ενωθούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου, θυμίζει. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανομή των εδρών στο κόμμα που θα έρθει πρώτο θα πάρει 20 επιπλέον έδρες από το σύνολο των 300, και μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του 25% και 40%, μέχρι 30 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Έτσι, ένα ποσοστό 40% των ψήφων θα εγγυάται στον νικητή την πλειοψηφία, αν και ένα χαμηλότερο ποσοστό, όπως 37%-38%, θα πρέπει να είναι αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ανάλογα με το πόσα κόμματα αποκλείονται από το κοινοβούλιο λόγω του ορίου του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v