Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ξενοδοχείο μετατρέπεται ένα ακόμη «ασφαλιστικό» ακίνητο

Στην αξιοποίηση του ακινήτου επί της Σταδίου και την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου τουλάχιστον 4 αστέρων προχωρά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Το ελάχιστο ποσό επενδύσεων ανέρχεται στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Σε ξενοδοχείο μετατρέπεται ένα ακόμη «ασφαλιστικό» ακίνητο

Την αξιοποίηση ενός από τα εμβληματικά ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του προκρίνει ο e-ΕΦΚΑ, ο οποίος προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση αυτοτελούς κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 58, στην καρδιά της Αθήνας. Ο διαγωνισμός, που θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση κλειστών προσφορών, προβλέπει από τον μισθωτή την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος, ύψους τουλάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ, με στόχο τη επαναλειτουργία του «ασφαλιστικού» ακινήτου σε ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου έχει οριστεί στα 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για 10 χρόνια ακόμη και το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού έχει προσδιοριστεί στα 20.500 ευρώ. Στόχος του Φορέα είναι η αναβάθμιση του ακινήτου και η επίτευξη υψηλής προσόδου, αξιοποιώντας το θετικό για τον τουρισμό της Αθήνας momentum. Η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του κτιρίου, το οποίο είναι από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της περιοχής, αναμένεται να το καταστήσει και πάλι ως σημείο αναφοράς μιας από τις πλέον πολυσύχναστες και εμπορικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο διαχειριστής του ξενοδοχείου (hotel οperator) θα πρέπει να έχει εμπειρία στο management τουλάχιστον 3 ξενοδοχείων τουλάχιστον 4 αστέρων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά δυναμικότητας άνω των 100 δωματίων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι η 28η Ιουνίου.

Το κτίριο είναι τριών ορόφων με δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.105 τετραγωνικών μέτρων, και βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια. Η ανέγερση του ακινήτου χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Το ακίνητο δεν είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, δεν χρησιμοποιείται και επιπλέον παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, φθορών και βανδαλισμών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το κτίριο χρήζει ολικής ανακατασκευής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονο κτίριο ξενοδοχείου, η οποία ήταν και η αρχική του χρήση.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός είναι το γεγονός ότι το διάστημα από το 2017 έως το 2022 έχουν κάνει το ντεμπούτο τους στην Αθήνα 71 νέα ξενοδοχεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 20% των μονάδων και το 14% των δωματίων που προσφέρονται σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 72% όλων των ξενοδοχείων στην Αττική (μη συμπεριλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή των νησιών του Αργοσαρωνικού) βρίσκονται στον Κεντρικό τομέα Αθηνών.

Συνολικά στην Αττική, στο τέλος του 2022, με βάση τα στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο αριθμός των ξενοδοχείων ανήλθε σε 698, με δυναμικότητα 34.577 δωματίων και 66.802 κλινών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v