H σχετικά πολύ καλύτερη πορεία της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 διασκέδασε τις εντυπώσεις για την περυσινή πορεία της αγοράς, η οποία έκλεισε μεν ανοδικά σε σύγκριση με το 2021, αλλά με τον δείκτη των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές να βαίνει μειούμενος.
Η ουσία είναι πως ενώ στο εννεάμηνο του 2022 η συνολική ασφαλιστική παραγωγή σημείωνε οριακή μόλις άνοδο (+0,3%), στη λήξη του έτους το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης σκαρφάλωσε στο αξιοσημείωτο +4,2% (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Η προαναφερθείσα άνοδος προήλθε τόσο από τους γενικούς κλάδους (από το +5,3% του εννεαμήνου στο +6,1% του δωδεκαμήνου, με την επίδραση και κάποιων αυξήσεων στα τιμολόγια) όσο κυρίως από τον κλάδο ζωής (από το -5,2% στο εννεάμηνο, στο +2,4% στο δωδεκάμηνο) και ειδικότερα από τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα.
Ειδικότερα, η αύξηση της παραγωγής του τελευταίου τετραμήνου στον κλάδο ζωής αποδίδεται από στελέχη της αγοράς στο λανσάρισμα νέων αποταμιευτικών-επενδυτικών προϊόντων από αρκετές εταιρείες (π.χ. Eurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ergo Hellas, CNP) -είτε εγγυημένης απόδοσης είτε όχι- σε συνδυασμό με τo γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων (ακόμη και των προθεσμιακών) διατηρήθηκαν σε περίπου μηδενικά επίπεδα και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (έκτοτε έχουν κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα).
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία του 2023 εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο της χθεσινής κοπής της πίτας της ΕΑΕΕ, σημειώνοντας: «Η δουλειά μας γίνεται κάθε μέρα πιο απαραίτητη από ποτέ. Η ασφαλιστική αγορά είναι δυναμική και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση, η φετινή παραγωγή θα επηρεαστεί ανοδικά και από τις αυξήσεις τιμολογίων που έλαβαν χώρα στις γενικές καλύψεις λόγω του πληθωρισμού, είτε κατά το τελευταίο περυσινό τετράμηνο (θα «τρέξουν» φέτος σε δωδεκάμηνη βάση) είτε μέσα στο 2023.
Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν παραβλέπει το υπάρχον σετ των προκλήσεων, το οποίο σχετίζεται είτε με την πορεία της διεθνούς-ευρωπαϊκής οικονομίας είτε με το κλίμα αναβλητικότητας στη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων, που συχνά παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους.