Εκπαιδευτικοί: Πρακτικός οδηγός συνταξιοδότησης το 2023

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Η διαδικασία, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου. Αναλυτικά παραδείγματα.

Εκπαιδευτικοί: Πρακτικός οδηγός συνταξιοδότησης το 2023

Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από τους εκπαιδευτικούς που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς εκπνέει η προθεσμία που προβλέπεται από το αρμόδιο υπουργείο. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση gov.gr είτε με έγγραφη δήλωση στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αδειάσουν τα σχολεία από δασκάλους και καθηγητές εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδίκαια με το τέλος του διδακτικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, και υπό την προϋπόθεση ότι ο εκπαιδευτικός δεν θα ανακαλέσει την παραίτηση με δήλωσή του, που μπορεί να υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα από την αίτηση παραίτησης.

Προσοχή όμως. Στην πράξη, ενώ η παραίτηση του εκπαιδευτικού μπορεί να ανακληθεί, η αίτηση για λύση της υπαλληλικής σχέσης δεν μπορεί να γίνει μετά το προβλεπόμενο διάστημα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

To Εuro2day.gr παρουσιάζει έναν συνοπτικό οδηγό για τους τελευταίους ενδιαφερόμενους, με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, υπό τη μορφή 6 ερωτήσεων-απαντήσεων.

1. Πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση παραίτησης οι εκπαιδευτικοί;

Oι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται από την 1η και μέχρι την 13η Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση gov.gr είτε με έγγραφη δήλωση στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης. Η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με το τέλος του διδακτικού έτους (31η Αυγούστου) εφόσον ο εκπαιδευτικός δεν ανακαλέσει την παραίτηση με δήλωσή του. Η εν λόγω δήλωση ανάκλησης μπορεί να υποβληθεί εντός μηνός από την αίτηση παραίτησης.

Οι ημερομηνίες υποβολής αίτησης παραίτησης και παρέλευσης προθεσμίας ενός μηνός για ανάκληση είναι οι εξής:

2. Μέχρι πότε μπορούν να προσκομιστούν τα έντυπα της αίτησης συνταξιοδότησης, η υπεύθυνη δήλωση και τα δικαιολογητικά;

Η προσκόμιση των δικαιολογητικών και των αιτήσεων συνταξιοδότησης γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης. Δεν προσκομίζονται δικαιολογητικά ή αιτήσεις συνταξιοδότησης μαζί με την αίτηση παραίτησης.

3. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με την αίτηση συνταξιοδότησης;

  • Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Πιστοποιητικό τύπου Α' (στρατολογία)
  • Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και του/της συζύγου
  • ΑΜΚΑ και του/της συζύγου
  • Σε περίπτωση λύσης γάμου με διαζύγιο, προσκομίζεται το διαζευκτήριο.
  • Φωτοτυπία 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο να αναγράφεται ο ΙΒΑΝ (με πρώτο όνομα του συνταξιούχου)
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος
  • Βεβαίωση σπουδών από ΑΕΙ ή ΤΕΙ για τέκνα που σπουδάζουν, μέχρι και το 24ο έτος ηλικίας
  • Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης πλασματικών ετών από το ΓΛΚ, αυτή προσκομίζεται καθώς επίσης και ο αριθμός πρωτοκόλλου για αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης εξαγοράς ΜΑΖΙ με την αίτηση συνταξιοδότησης προσκομίζονται και τα σχετικά δικαιολογητικά (π.χ. βεβαίωση σπουδών)
  • Αιτήσεις απονομής (4 ξεχωριστές) κύριας, επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ
  • Υπεύθυνη δήλωση για συνταξιοδότηση

4. Εάν η παραίτηση δεν υποβληθεί εντός της προθεσμίας, πότε άλλοτε μπορεί να υποβληθεί;

Δυνατότητα αποχώρησης σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο -εκτός της ως άνω προθεσμίας- παρέχεται μόνο εάν υποβληθεί αίτηση παραίτησης για εξαιρετικούς λόγους, που θα γίνει αποδεκτή με υπουργική απόφαση ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ, ώστε τότε να δοθεί η δυνατότητα παραίτησης εντός της χρονιάς και εκτός του συγκεκριμένου «παραθύρου» που αναφέρθηκε ανωτέρω. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνει παραίτηση μες στη χρονιά είναι λόγοι ασθενείας είτε του ίδιου του ασφαλισμένου είτε μέλους της οικογένειάς του (δεν απαιτείται απόφαση ΚΕΠΑ για τον ίδιο, αλλά απαιτείται για τα μέλη της οικογένειας του), σοβαροί οικογενειακοί λόγοι (π.χ. μετοίκηση στο εξωτερικό) κ.λπ.

5. Ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2023;

Μπορούν να αποχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί που είχαν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είτε είχαν συμπληρώσει το αντίστοιχο όριο ηλικίας πριν τον Αύγουστο του 2015 είτε συμπληρώνουν τα αυξημένα όρια μέχρι 31/8/2023. Συγκεκριμένα μπορούν να αποχωρήσουν:

  • Εκπαιδευτικοί άνδρες και γυναίκες που είχαν προσληφθεί ή απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 31/12/1982.
  • Εκπαιδευτικοί μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανηλικότητα τέκνου το 2010 και το 50ό έτος της ηλικίας τους πριν από την 18/8/2015 ή τα 50 ως την 31/12/2016.
  • Εκπαιδευτικοί γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανηλικότητα τέκνου το 2011 και το 52ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 31/3/2017.
  • Εκπαιδευτικοί γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανηλικότητα τέκνου το 2012 και το 55ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 31/12/2017.
  • Εκπαιδευτικοί μητέρες 3 ή και περισσοτέρων τέκνων που είχαν συμπληρώσει την 20ετία το 2010, οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
  • Εκπαιδευτικοί γονείς τριών και άνω τέκνων (άνδρες και γυναίκες) που είχαν συμπληρώσει την 20ετία το 2011 και το 52ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 31/3/2017.
  • Εκπαιδευτικοί γονείς τριών και άνω τέκνων (άνδρες και γυναίκες) που είχαν συμπληρώσει την 20ετία το 2012 και το 55ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 31/12/2017.
  • Εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2021, αλλά και ηλικία 59, 60, 60 και 6 μήνες, 61 ή και 61 και 6 μήνες ανάλογα με το έτος κατοχύρωσης ως την 31/8/2023 ως προβλέπεται από τον ν. 4336/2015.
  • Εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μέχρι την 31/8/2021 αλλά και ηλικία 61 ετών και 2 μηνών ως την 31/8/2023 ως προβλέπεται από τον ν. 4336/2015.
  • Εκπαιδευτικοί άνδρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία μέχρι την 31/12/2012 και ανάλογα με το έτος κατοχύρωσης έχουν συμπληρώσει το 55ο ή το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022 οι οποίοι μπορούν σήμερα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.

6. Πότε καταβάλλεται η προσωρινή σύνταξη και πότε καταβάλλεται η οριστική;

Η καταβολή της προκαταβολής της σύνταξης γίνεται από τον επόμενο μήνα της συνταξιοδότησης την 10η ημέρα κάθε μήνα. Η πρώτη προκαταβολή γίνεται σε 40 μέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή του ΔΑΥΚ. Η προκαταβολή ισούται με το 50% του βασικού μισθού του Οκτώβρη του 2011 ή με το 60% όταν είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος ο ασφαλισμένος. Από το ποσό αυτό αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.

Η πρώτη κύρια σύνταξη από το δημόσιο καταβάλλεται μετά την πάροδο 8-12 μηνών περίπου από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης με έκδοση της απόφασης με τη διαδικασία fast track.

Παραδείγματα

Άντρας εκπαιδευτικός συμπλήρωσε 35ετία και τα 58 το 2020. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός θεμελίωσε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τα 61 και μπορεί φέτος να αποχωρήσει. Το ποσό της κύριας σύνταξής του θα είναι περίπου 1.050 ευρώ.

Εκπαιδευτικός μητέρα συμπλήρωσε 25ετία με ανηλικότητα το 2011 και τα 52 το 2016. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός θεμελίωσε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και μπορεί φέτος να αποχωρήσει. Το ποσό της κύριας σύνταξής της θα είναι περίπου 1.010 ευρώ.

Γυναίκα εκπαιδευτικός συμπλήρωσε 25ετία το 2011 και τα 56 το 2022. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός θεμελίωσε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και μπορεί φέτος να αποχωρήσει με μειωμένη/πρόωρη σύνταξη. Το ποσό της κύριας σύνταξής της θα είναι περίπου 810 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v