Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις και στον κλάδο Catering

Βραχνάς η ακρίβεια στην προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου μετά το ισχυρό χτύπημα της πανδημίας. Ενδεικτική η αύξηση πάνω από 80% στο μοσχάρι. Επιστρέφουν οι δεξιώσεις.

Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις και στον κλάδο Catering

Με ανατιμήσεις της τάξης του 5 ευρώ κατ' άτομο, καλύπτουν μέρος από την μεγάλη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους οι εταιρείες catering, ενώ εκδηλώσεις επιχειρήσεων και συλλόγων, που τηρούν την παράδοση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, συντηρούν αυτή την περίοδο την τάση ανάκαμψης των εσόδων του κλάδου, που καταγράφηκε το 2022.

Οι επαγγελματίες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την δραστηριότητα την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ παρά τους φόβους για ύφεση μετά τις γιορτές οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Με συνεστιάσεις λίγων ατόμων αλλά και επιχειρηματικά event, που δεν γίνονταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενισχύουν τους τζίρους.

Σημειώνεται ότι το 2022 η αγορά μπορεί να μην ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις προσέγγισαν τον τζίρο που είχαν πριν την κρίση, ήτοι 1,5-2 εκατ. ευρώ κατά μ.ο. για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Ειδικά στην Αττική, τα έσοδα μόνο από το catering δεξιώσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 100-150 εκατ. ευρώ σε περίοδο κανονικότητας ενώ η αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων εταιρειών και των κτημάτων σε όλη την Ελλάδα -χωρίς να περιλαμβάνεται ο τζίρος που γίνεται για γάμους και άλλες εκδηλώσεις από εστιατόρια, ταβέρνες, αλυσίδες εστίασης- ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον σεφ Έκτορα Ιωάννου, επικεφαλής της La Fourchette και εκπρόσωπο της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Catering (ENIKK).

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση δεξιώσεων, γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων το λεγόμενο "κοινωνικό" catering άρχισε να ανακάμπτει. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της πανδημίας ο κλάδος υπέστη καθίζηση. Τα lockdown και αργότερα οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας, στους συμμετέχοντες ανά δεξίωση και ανά τραπέζι, καθώς και η απαγόρευση της μουσικής και του χορού προκάλεσαν μπαράζ αιτημάτων για επιστροφές προκαταβολών προγραμματισμένων εκδηλώσεων εξαντλώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και οδηγώντας τα έσοδά τους σε πτώση της τάξης του 80%. Η ζήτηση, που έφτανε τις 10.000 δεξιώσεις μόνο στην Αττική από τα 140 περίπου κτήματα της περιφέρειας, κατέρρευσε και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι, από μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους μέχρι ανθοπώλες και φωτογράφους, βρέθηκαν στον αέρα.

Μετά την πανδημία η ζήτηση ανέκαμψε αλλά η κρίση στην ενέργεια έφερε νέα αναστάτωση, καθώς οι καταναλωτές δεν συναινούν εύκολα στις ανατιμήσεις, όπως αναφέρει στο Euro2day ο κ. Ιωάννου. Προσθέτει ότι οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια έφτασαν στο 47% και το ελάχιστο επιπλέον κόστος για τον πελάτη είναι 5 ευρώ κατά άτομο, σημαντικό μεν αλλά αναπόφευκτο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές κατά άτομο στις δεξιώσεις γάμου με δείπνο και σερβιτόρο ανά 30 άτομα κυμαίνονται πάνω από τα 25-30 ευρώ ενώ για light lunch γύρω στα 20-25 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές αφορούν εξωτερικό catering με κινητή καντίνα ή περιορισμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο είναι η ακρίβεια πρώτων υλών. Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται ενδεικτικά στην τιμή του κρέατος. "Το μοσχάρι αλλάζει τιμή συνεχώς και από εβδομάδα σε εβδομάδα ακριβαίνει κατά 30 λεπτά φτάνοντας κοντά στα 10 ευρώ ενώ το παίρναμε επί σειρά ετών στη χονδρική 5,40-5,60 ευρώ", προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v