Ο φόρος εισοδήματος «μπερδεύει» τις αποφάσεις για κατώτατο μισθό

Οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων για την αύξηση που θα ισχύσει από τον Απρίλιο και πώς σχετίζονται με την ισχύουσα κλίμακα φόρου. Τα επιπλέον ποσά και πώς θα τα αντιμετωπίσει η εφορία.

Ο φόρος εισοδήματος «μπερδεύει» τις αποφάσεις για κατώτατο μισθό

Μέχρι τώρα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν τόσο χαμηλός που σχεδόν περνούσε κάτω από τον πήχη του αφορολογήτου. Με τη διαδικασία για την αναπροσαρμογή του, από την 1η Απριλίου, να μπαίνει στην τελική ευθεία, το μέγεθος των αυξήσεων που θα αποφασιστεί τελικά θα κρίνει αν οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα κληθούν να μοιραστούν με την εφορία ένα μέρος των αυξημένων αποδοχών τους. Από ένα σημείο και μετά οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό «γυρίζουν μπούμερανγκ» για τις τσέπες των εργαζομένων με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, οι μισθωτοί μένουν με τη μισή χαρά των αυξήσεων και μέρος των επιχειρήσεων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Υπ’ αυτό το πρίσμα και η παράμετρος της φορολόγησης μπαίνει στο τραπέζι του προβληματισμού για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς και τα ερευνητικά ινστιτούτα αναμένεται να υποβάλουν τις εκθέσεις-προτάσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πλέον «συντηρητικοί» όπως ο ΣΕΤΕ ετοιμάζονται να προτείνουν αυξήσεις έως 5,5% στα 753 ευρώ, οι έμποροι δια της ΕΣΕΕ κοντά στο 7% ή στα 763 ευρώ, οι μικρομεσαίοι δια της ΓΣΕΒΕΕ 8%-10% (770-784 ευρώ) ενώ ήδη από χθες η ΓΣΕΕ πρότεινε ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ, αφού βάσει των στοιχείων αυτό είναι το τελικό ποσό αν στο 60% του ενδιάμεσου μισθού της απασχόλησης προστεθεί και η αύξηση του προσδοκώμενου πληθωρισμού μέσα στο 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 713 ευρώ, με τη Συνομοσπονδία να προτείνει αύξηση 15,8%.

Στο σημερινό επίπεδο των 713 ευρώ, ο κατώτατος μισθός συνεπάγεται ετήσια φορολόγηση 121,38 ευρώ για έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά και 88,38 ευρώ για μισθωτό με ένα παιδί.

Στα 753 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος για μισθωτό χωρίς παιδιά αυξάνεται στα 170,22 ευρώ και για τον εργαζόμενο με ένα παιδί στα 138,78 ευρώ , στα 780 ευρώ η εφορία παίρνει πίσω 325,4 και 292,4 ευρώ αντίστοιχα, στα 800 ο φόρος αυξάνεται στα 387 και 354 ευρώ, ενώ με βάση την πρόταση της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος αυξάνεται στα 467,8 ευρώ το μήνα για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά και στα 434,08 ευρώ για τον εργαζόμενο με ένα παιδί. Πρακτικά, στην τελευταία πρόταση από τα 113 ευρώ της μηνιαίας αύξησης, η εφορία παίρνει πίσω τα 33 ευρώ το μήνα για τον μισθωτό χωρίς παιδιά ή τα 31 ευρώ το μήνα για εργαζόμενο με ένα παιδί, με την ισχύουσα σήμερα φορολογική κλίμακα.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές – δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις επί του παρόντος- το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις για το 2023 φορολογείται, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Ο φόρος που προκύπτει βάσει της παραπάνω κλίμακας μειώνεται, κατά το ποσό των 777 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 900 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα, σε 1.120 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και σε 1.340 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v