Στο “κόκκινο” εξακολουθούν να παραμένουν οι εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τις ιώσεις του αναπνευστικού, τη γρίπη αλλά και τα περιστατικά κορωνοϊού να είναι δεκάδες.
Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων, όταν μάλιστα το δεύτερο κύμα των ιογενών λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Ανάσα στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσουν οι 33 κλίνες ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο στις αρχές του 2024 αλλά και οι επτά κλίνες που θα δημιουργηθούν την άνοιξη στη Θεσσαλία.
Οι ειδικοί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και τώρα, ειδικά στους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έχει εξασθενήσει. Στην Ε.Ε. ο «ιός της εμβολιαστικής κόπωσης» του πληθυσμού κρατά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με την επικαιροποιημένη δόση. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Στις επίμαχες ομάδες-στόχους του κορωνοϊού, που είναι οι άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση δεν ξεπερνά το 35% στην ΕΕ , ενώ στην Ελλάδα προσεγγίζει μόλις το 25%.
Η αγορά του φαρμάκου δειλά δειλά αρχίζει και ομαλοποιείται, με αρκετά όμως φάρμακα να εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Τα σκευάσματα στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα είναι κυρίως τα εισπνεόμενα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ