Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαργκάνας: Σε 20 χρόνια θα επιτευχθεί η σύγκλιση

Είκοσι χρόνια θα χρειαστούν για τη σύγκλιση είπε χθες ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι θα απαιτηθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4- 5%. Αναφορικά με τα πανωτόκια, ο Ν. Γκαργκάνας υποστήριξε ότι υπάρχει ”νομικό κενό”, ενώ προσδιόρισε το ύψος των μετοχοδανείων σε 2,3 δισ. ευρώ.

Γκαργκάνας: Σε 20 χρόνια θα επιτευχθεί η σύγκλιση
Είκοσι περίπου χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για την πραγματική σύγκλιση και αυτό ”χωρίς μεγάλο βαθμό ρεαλιστικότητας” είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας.

κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4- 5% και αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος και την αποτύπωσή του, υπό το πρίσμα και των τελευταίων αναθεωρήσεων από τη Eurostat, είπε ότι το ποσοστό προσαρμογής είναι ”μικρότερο, αλλά όχι μηδενικό”.

Ο Ν. Γκαργκάνας συνέστησε επίσης στο υπουργείο Οικονομίας να μην αναλαμβάνει υποχρεώσεις εκτός προϋπολογισμού, ενώ για το θέμα των πανωτοκίων, ”πέταξε το μπαλάκι” στο υπουργείο Οικονομίας δηλώνοντας ότι ”υπάρχει νομικό κενό αναφορικά με το κατά πόσον οι τράπεζες θα υπολογίζουν τόκο και στο άληκτο ποσό των οφειλών”.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε, οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων από μετοχοδάνεια και χορηγήσεις για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.



Από αυτά, προσέθεσε ο Ν. Γκαργκάνας, τα 54,9 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση, χωρίς αυτό να αποτελεί ”κίνδυνο” για το πιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη της ΤτΕ με τους τραπεζίτες και στην κατοπινή απόφαση για την αύξηση των προβλέψεων των εμπορικών τραπεζών, χαρακτήρισε ”θωράκιση απέναντι σε μελλοντική αφερεγγυότητα των ιδρυμάτων” τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι για το 2003 ”καλύτερη”.

Αναφορικά με τα λαϊκά ομόλογα, ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε να συγκρατηθούν οι εκδόσεις τους το 8- 10% των συνολικών εκδόσεων που πραγματοποιεί το δημόσιο, προειδοποιώντας ότι, λόγω του αφορολόγητου των συγκεκριμένων τίτλων, είναι πιθανό να επηρεαστούν τα επιτόκια και να ”υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v