Ασφαλιστικές εταιρείες: Κέρδη άνω των δύο δισ. στην 8ετία

Η οικονομική πορεία των τελευταίων χρόνων οδήγησε σε διπλασιασμό των ιδίων κεφαλαίων τους και πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Κέρδη άνω των δύο δισ. στην 8ετία

Καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν αθροιστικά τα δύο δισ. ευρώ κατά την οκταετία 2014-2021 σημείωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, διπλασιάζοντας το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και δημιουργώντας πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες.

Αυτό προκύπτει μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σχετικά με τις αθροιστικές οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ελλάδα για το 2021, έτος κατά το οποίο το τεχνικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 428 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη στα 454,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 337 εκατ. ευρώ.

Έτσι, συνολικά κατά την οκταετία 2014-2021 (στοιχεία της ΕΑΕΕ κατά τα τελευταία χρόνια) οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιτύχει προ φόρων κέρδη 3,16 δισ. ευρώ και θετικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 2,14 δισ. ευρώ.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο τα λειτουργικά αποτελέσματα του κλάδου ζημιών ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά του κλάδου ζωής, όπου καταγράφηκαν αρνητικές επιδόσεις από το 2018 και μετά, λόγω των πολύ χαμηλών -ή και αρνητικών- επιτοκίων που επικράτησαν διεθνώς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες ευνοήθηκαν το 2021 (και γενικότερα κατά την οκταετία 2014-201) από την πορεία των επενδυτικών αποτελεσμάτων, λόγω της γενικότερης πορείας των διεθνών κεφαλαιαγορών (ανοδική πορεία των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά και ομολόγων).

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του 2021 τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 4,42 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι σε ύψος την αθροιστική παραγωγή των εταιρειών αυτών κατά το ίδιο έτος (2,248 δισ. στον κλάδο ζωής και 1,743 δισ. στις γενικές καλύψεις).

Συμπερασματικά, μετά το επαχθές 2012 όπου οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες επλήγησαν καίρια από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων (πολλές εξ’ αυτών υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου) φαίνεται να έχουν μπει σε μια τροχιά συνεχόμενης κερδοφορίας, η οποία ενισχύει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και τους εποπτικούς τους δείκτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, το 2022 εξελίχτηκε για τον ασφαλιστικό κλάδο χειρότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε ότι αφορά την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v