Ευρ. Επιτροπή: Προκλήσεις για τις τράπεζες από παλιά και νέα μέτωπα

Που επικεντρώνεται η έκθεση της Κομισιόν. Η ποιότητα των κεφαλαίων, η κερδοφορία και η ανησυχία για νέα NPEs. Οι παρενέργειες από την απόφαση του Αρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.

Ευρ. Επιτροπή: Προκλήσεις για τις τράπεζες από παλιά και νέα μέτωπα

Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών με δεδομένο τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο, ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και οι νομικές αβεβαιότητες όσον αφορά το δικαίωμα των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς επισημαίνονται στην Έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον. Η μείωση στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 και πλέον το Ελληνικό Σχεδίο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (γνωστό και ως «Ηρακλής») έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Επιφύλαξη και Άρειος Πάγος

Οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, μέτριες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν σημάδια αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών. Επίσης, η αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους, που βρίσκεται πλέον στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς.

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σ.σ. Αρείου Πάγου) σχετικά με το δικαίωμα των servicers να διεξάγουν διαδικασίες εκτέλεσης και εκκαθάρισης. Οι αποφάσεις αυτές θα μπορούσαν να εμποδίσουν περαιτέρω τη διαδικασία των πλειστηριασμών. «Αυτές οι νομικές αβεβαιότητες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται.

Κίνδυνοι

Η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνονται καθώς καταγράφουν ενισχυμένα έκτακτα έσοδα, ενισχύουν σταθερά τα έσοδά τους από προμήθειες και προχωρούν σε αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους. Σύμφωνα με την Κομισιόν η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων δύναται να υποστηριχθεί περαιτέρω από την αύξηση των καθαρών χορηγήσεων αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι καθώς η κερδοφορία θα επηρεαστεί από την άνοδο κόστος χρηματοδότησης και εκτίθεται σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση της ζήτησης για δάνεια, με δεδομένο ότι η οικονομία επιβραδύνεται.

Συνολικά, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έχει αποκατασταθεί ωστόσο η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει ανησυχητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v