Τα ζητήματα της θέσπισης φορολογικών κινήτρων σε βασικές κατηγορίες ασφαλίσεων, όπως η υγεία, η κατοικία και η σύνταξη, καθώς και η αύξηση των περιπτώσεων υποχρεωτικής ασφάλισης τέθηκαν μετ’ επιτάσεως στην 4ης Εθνική Συνδιάσκεψη εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, ενώπιον εκπροσώπων από τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Ειδικότερα, στο ζήτημα της θέσπισης φορολογικών κινήτρων, τα στελέχη του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τόνισαν ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε ένα ευρώ που εισέρχεται στην ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει 3,6 ευρώ στην οικονομία και έτσι συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χάσει έσοδα, αλλά αντίθετα θα κερδίσει, λειτουργώντας παράλληλα υπέρ των πολιτών και μάλιστα των πλέον οικονομικά αδυνάτων.
Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως, αν η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα ήταν ανάλογη με αυτή της Ευρώπης, τότε θα μιλούσαμε για ετήσια παραγωγή της τάξης των 15 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. σήμερα) και για επενδύσεις του κλάδου στα 60 δισ. ευρώ (17 δισ. σήμερα), ενώ θα είχαν δημιουργηθεί επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας.
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών κατηγοριών που είναι υποχρεωτικές, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις δύο τέτοιες κατηγορίες, όταν για παράδειγμα την Κύπρο αυτές είναι πέντε και στη Γαλλία οκτώ. Επισημάνθηκε μάλιστα πως από το 2010 υπάρχει εθνική νομοθεσία που επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελμάτων, χωρίς ωστόσο ο νόμος να έχει εφαρμοστεί.
Απέναντι στα εν λόγω ζητήματα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πλήρως τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, με το σκεπτικό ότι πρόκειται να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία από τις όποιες πρόσκαιρες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο. Ωστόσο, συνέχισε, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας λόγω σειράς δυσχερειών (πανδημία, ενεργειακή κρίση) η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί, αφήνοντας όμως ανοιχτή μια τέτοια κίνηση στις αρχές της επόμενης κυβερνητικής θητείας (εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία).
Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο της παρούσας κυβερνητικής θητείας θα έρθει προς ψήφιση το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών (κατά πάσα πιθανότητα κάποιων κατοικιών), διάταξη που είχε αφαιρεθεί προς επανεξέταση την ημέρα ψήφισης του νόμου περί κλιματικής αλλαγής τον περασμένο Μάιο.
Αναβλητική στάση στο θέμα των φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση τήρησε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης προχωρά σε μειώσεις φόρων μέσα στο 2023.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δεν αναφέρθηκε στο θέμα της θέσπισης φορολογικών κινήτρων, ωστόσο δήλωσε υπέρμαχος της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικού πυλώνα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης κάλυψη από την πολιτεία τόσο στη σύνταξη όσο και στην υγεία. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να υποκαθιστά τον πλήρη ρόλο του Δημοσίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πανάς θεώρησε απαραίτητα τα φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για την ανάπτυξη του κλάδου, τόνισε ότι θα πρέπει ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων να ενταχθεί στα προγράμματα του επόμενου ΕΣΠΑ (υπάρχει τέτοια υπόσχεση και από την κυβέρνηση), ενώ παράλληλα κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να στηρίξουν τα δίκτυά τους μέσα από την επιδότηση κάποιων λειτουργικών τους εξόδων.
ΥΓ: Κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα δεν σχολίασε το θέμα της υποχρεωτικότητας των ασφαλίσεων σε μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους, πέραν του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε πως το ζήτημα θα μπορούσε να προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων τους και των μελών τους.