Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Τι ψάχνει η εισαγγελία δυο χρόνια μετά το «μαύρο» Νοέμβρη

Το κορωνο-πάρτι στο ΑΠΘ, οι ενέργειες της ΕΛΑΣ, οι διαθέσιμες ΜΕΘ και ο στόλος του ΟΑΣΘ. Εισαγγελέας Εφετών ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο.

Κορωνοϊός: Τι ψάχνει η εισαγγελία δυο χρόνια μετά το «μαύρο» Νοέμβρη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τέτοιες μέρες το 2020 η Θεσσαλονίκη βίωνε την τραγωδία του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έσφιγγε σαν μέγγενη την πόλη. Η διασπορά του ιού χτυπούσε «κόκκινο», τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε κατάσταση «εμφράγματος», το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έδινε μάχες χαρακωμάτων, ενώ στα κοιμητήρια ανοίγονταν νέες πτέρυγες για τους νεκρούς ενός ακήρυχτου πολέμου.

Το iatronet.gr και το euro2day.gr έχουν αναδείξει με έρευνές τους τα «γιατί» αυτής της κατάστασης πολιορκίας, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά: Το mea culpa του πρωθυπουργού, που παραδέχτηκε ότι «πέσαμε έξω» και έπρεπε να επιβληθεί lockdown νωρίτερα, οι εισηγήσεις τοπικών παραγόντων που δεν εισακούστηκαν, η πανηγυρική γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, τα κορωνο-πάρτι στο ΑΠΘ και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με τις αστικές συγκοινωνίες και τις υποδομές περίθαλψης, συνέθεσαν το παζλ της τραγωδίας, που κόντεψε να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ελληνικό «Μπέργκαμο».

Τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2020, ο γνωστός ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην ταχύτατη και ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην πόλη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Στην αναφορά, 138 σελίδων, περιγράφονται αναλυτικά τα συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν την επίμαχη περίοδο, συνοδευόμενα από δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες και δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται οι κρίσιμες συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων με τοπικούς αιρετούς και εκπροσώπους φορέων, στις οποίες οι τελευταίοι χτυπούσαν «καμπανάκι», προτείνοντας τη λήψη περιοριστικών μέτρων και τη ματαίωση του εορτασμού του πολιούχου εκείνη τη χρονιά. Οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που έκανε τη διερεύνηση έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο και την έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών για έγκριση. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, η Εισαγγελία Εφετών απάντησε πως δεν εγκρίνει την ενέργεια να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και επιστρέφει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας να συμπληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, με συγκεκριμένες οδηγίες ως προς τη διερεύνηση.

Το κορωνο-πάρτι, η ΕΛΑΣ, ο ΟΑΣΘ και οι ΜΕΘ

Συγκεκριμένα, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ζητά πλήρη διερεύνηση γεγονότων, αποφάσεων και ενεργειών σε τέσσερα επίπεδα, και «την εξειδίκευσή τους κατά χρόνο, τόπο και πραγματικά περιστατικά, χωρίς γενικεύσεις και αοριστίες, με συγκεκριμένη αναφορά δεδραμένων και προσώπων».

Τα τέσσερα επίπεδα είναι:

Κορωνο-πάρτι: Στις 17 Οκτωβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ΑΠΘ φοιτητικό πάρτι 1.500 ατόμων, με εικόνες ακραίου συνωστισμού, σε μια περίοδο που σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα επιτρέπονταν συναθροίσεις μέχρι 50 ατόμων με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Η αντιεισαγγελέας ζητά να διευκρινιστεί, μεταξύ άλλων, αν αυτή η εκδήλωση ήταν σε γνώση των πρυτανικών αρχών, αν είχε δοθεί άδεια, ποια μέτρα ελήφθησαν, αν εκδόθηκαν γραπτές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Επίσης, αν ενημερώθηκαν σχετικά οι σύλλογοι φοιτητών, ποιος ήταν αρμόδιος για την τήρηση των μέτρων, ποιες οδηγίες δόθηκαν στο προσωπικό ασφαλείας του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα για τον πρύτανη, ζητά να διευκρινιστεί πότε έλαβε γνώση για την εκδήλωση και σε ποιες ενέργειες προέβη, ενώ ζητά να ληφθούν καταθέσεις κοσμητόρων και αντιπρυτάνεων.

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Αναφορικά με τον συνωστισμό τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης, η εισαγγελική λειτουργός ζητά να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο συνολικός αριθμός λεωφορείων που είχε στη διάθεσή του ο Οργανισμός, πόσα από αυτά είχαν τεθεί σε κυκλοφορία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα κι αν υπήρχε η δυνατότητα να διατεθούν περισσότερα γιατί δεν έγινε αυτό. Επίσης, ο αριθμός του προσωπικού, αν και πόσοι εργαζόμενοι νοσούσαν ή βρίσκονταν σε άδεια το εν λόγω διάστημα, ποια είναι η αντιστοιχία εργαζομένων προς οχήματα κλπ.

Κλίνες ΜΕΘ: Η εισαγγελέας ζητά να διευκρινιστεί ο αριθμός των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη στο επίμαχο διάστημα, αν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ από δωρεές που δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία, ποια διαδικασία και πόσος χρόνος απαιτείται για την στελέχωση και λειτουργία μιας Μονάδας, τι γίνεται με τις μετακινήσεις από άλλες μονάδες. Επίσης, αν υπήρξε έλλειψη προσωπικού σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, από πού μπορούσε να αναπληρωθεί και με απόφαση ποιου οργάνου. Ζητά να αναφερθεί το σύνολο των εργαζομένων και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν, για κάθε νοσοκομειακή μονάδα χωριστά και να επισυναφθούν τα σχετικά έγγραφα.

ΕΛ.ΑΣ.: Σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στο ερευνώμενο χρονικό διάστημα, ρωτά ποιος είχε τη γενική και την ειδική εποπτεία, δίνοντας διαταγές, κατευθύνσεις, οδηγίες και ποιες με στόχο την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και ποιες συσκέψεις έγιναν και από ποιους, τα πορίσματά τους. Ειδικότερα για το κορωνο-πάρτι στο ΑΠΘ, ζητά να διερευνηθεί αν υπήρξε ενημέρωση γι αυτό, από ποιον, σε ποιο πρόσωπο, με ποιον τρόπο, ποιοι ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν. Συγκεκριμένα ρωτά αν επικοινώνησε αυτοπροσώπως ο πρύτανης και με ποιον, ποια ώρα, αν έγινε καταγραφή στο βιβλίο ή άλλη γραπτή αναφορά.

Τέλος, η αντιεισαγγελέας ζητά να ληφθεί κατάθεση από τον μηνυτή δικηγόρο και να γίνει επαναξιολόγηση των στοιχείων μετά το πέρας της έρευνας.

Διαλυνάς: Οι νεκροί ζητούν δικαίωση

«Οι άνθρωποι που πέθαναν, πολλοί εξ αυτών εκτός ΜΕΘ και σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, ζητούν δικαίωση», αναφέρει σε δήλωσή του στο iatronet.gr ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, με αφορμή την επιστροφή της δικογραφίας και την συνέχιση της έρευνας.

«Η υπόθεση προχωρά κανονικά. Έχασαν πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους και δεν μπορεί με μια διάταξη να μπαίνει η υπόθεση στο αρχείο, όπως και δεν μπήκε. Ήρθε η ώρα για κάθαρση, όσο βαθιά και όσο ψηλά κι αν φτάνει», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v