Νέες πιέσεις στην ελληνική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

Συνεχίζουν να μειώνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα παραγωγή και νέες παραγγελίες καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τη ζήτηση. Στο 49,7 ο δείκτης PMI, μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο. Μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η απασχόληση.

Νέες πιέσεις στην ελληνική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

Μικρή συρρίκνωση σημείωσε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται σταθερά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να περιορίζει τη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 49,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global.

Μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση του κλάδου.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές ολοκλήρωσαν ένα δύσκολο τρίμηνο, καταγράφοντας περαιτέρω μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Σεπτέμβριο», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global.

Αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε σε σχέση με τον Αύγουστο, η ζήτηση από τους πελάτες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρέμεινε ασθενής, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων δαπανών για υλικά και ενέργεια.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος και λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων παραγωγής, η απασχόληση μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν απότομα και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες.

Ταυτόχρονα, οι εταιρίες μετακύλισαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, με τον ρυθμό αύξησης των χρεώσεων να επιταχύνεται ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

«Η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους ενέργειας, μεταφορών και υλικών, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποτελούν υψηλούς πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές και να λειτουργήσουν ως περαιτέρω εμπόδιο στην ανάπτυξη», σχολίασε η Jones.

Πάντως, οι κατασκευαστές παρέμειναν τον Σεπτέμβριο βέβαιοι για την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v