Τρία μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ζητά ο ΣΕΤΕ

Ο Σύνδεσμος αιτείται την άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, την κινητροδότηση των επιχειρήσεων για να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τρία μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ζητά ο ΣΕΤΕ

Τη λήψη τριών μέτρων για τη διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι».

«Είναι πλέον σαφές ότι με την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, τις στοχευμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και την κεφαλαιοποίηση του πολύ ισχυρού τουριστικού brand της χώρας, η τουριστική χρονιά εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου και τα τελικά έσοδα που αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019, θα αποτελέσουν τεράστια ανάσα για την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία», επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος.

«Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε πως η γεωπολιτική αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού. Λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος», αναφέρεται.

Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο τον περιορισμό της έκτασης του προβλήματος που έχει πυροδοτήσει η ενεργειακή κρίση, ο ΣΕΤΕ προτείνει τη λήψη τριών μέτρων. Συγκεκριμένα εστιάζει:

  • Στην άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. «Σημειώνεται πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων, ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων -ιδίως τις μικρότερης δυναμικότητας μονάδες-, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο ανωτέρω πρόγραμμα και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
  • Στη διευκόλυνση - κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net metering). Σχετικά, όπως αναφέρει η επιστολή, κρίνεται απαραίτητο: α. να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου, ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν και β. να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.
  • Στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μ. και πάνω. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις αυτές, η λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε περιοχές δε όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κ.λπ., την περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς. «Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο + 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20 - 30 τόνων πετρελαίου. Στις, ως επί το πλείστον, μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ήδη πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους», επισημαίνεται στην επιστολή που έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και στον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v