Προϋπολογισμός: Το φυσικό αέριο καίει τα έξτρα έσοδα από τον τουρισμό

Ζυγίζουν τους κινδύνους στο ΥΠΟΙΚ. Κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση, πάνω από τα 100 ευρώ/MWh συνεπάγεται δημοσιονομική επιβάρυνση 150-200 εκατ. ευρώ. Δύσκολη η εξίσωση.

Προϋπολογισμός: Το φυσικό αέριο καίει τα έξτρα έσοδα από τον τουρισμό

Σε τεντωμένο σκοινί επιχειρεί να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός, με τα έσοδα να παίρνουν βαθιά ανάσα από το ράλι του τουρισμού και τις δαπάνες, από την άλλη πλευρά, να απειλούνται με εκτόξευση στη σκιά της νέας έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών ζυγίζουν τις εξελίξεις, μετράνε «ανάσες» και επιβαρύνσεις και περιμένουν να καθαρίσει ο ορίζοντας στο «μέτωπο της στρόφιγγας», να διαπιστώσουν δηλαδή εάν η Ρωσία θα κάνει την κίνηση που απεύχεται η Ευρώπη, διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου.

Μια τέτοια κίνηση είναι σαφές πως θα έστελνε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τις τιμές φυσικού αερίου -ήδη στα παρόντα επίπεδα ένα μέρος του κινδύνου έχει αποτυπωθεί-, ξυπνώντας εκτός από τον εφιάλτη του πληθωρισμού, το φάντασμα της ύφεσης και την οξεία απειλή κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για δελτίο στην ενέργεια.

Επί του παρόντος, στο υπουργείο Οικονομικών προφανώς υπάρχει ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός. Το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου κατά 54% τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στα 160 ευρώ η μεγαβατώρα, είναι σαφώς πάνω από τα 100 ευρώ με τα οποία έχει γίνει ο λογαριασμός των παρεμβάσεων στο ρεύμα, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, αλλά μετράμε μέρες με τόσο μεγάλη υπέρβαση έναντι της τιμής αναφοράς.

Είναι γεγονός όμως πως κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση, πάνω από τα 100 ευρώ συνεπάγεται δημοσιονομική επιβάρυνση 150-200 εκατ. ευρώ. «Αν μείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα, ο προϋπολογισμός θα "έχανε" τα έξτρα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τον τουρισμό», σχολιάζει πηγή με γνώση των διεργασιών.

Το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου είναι αν η απειλή της Μόσχας για διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη γίνει πράξη. Παρότι το Κρεμλίνο επιμένει να μιλά για ελλείψεις σε ανταλλακτικά και ανάγκες συντήρησης του αγωγού Nord Strem 1 που οδήγησαν αρχικά σε «μαχαίρι» 60% στη ροή προς τη Γερμανία και πλήρη διακοπή την ερχόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχει ουδείς που να μην αντιλαμβάνεται ότι το όπλο του φυσικού αερίου έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι του οικονομικού πολέμου Ρωσίας - Δύσης.

Αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας θα σήμαινε εκτός από τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη Δύση και τεράστια οικονομική ζημία για τη Ρωσία καθώς σε αντιδιαστολή με την εξόρυξη πετρελαίου, η διακοπή άντλησης φυσικού αερίου θα έφερνε τεράστια προβλήματα στη διατήρηση των πηγών και οριστική ρήξη στις πωλήσεις προς την Ε.Ε.

Αν το σενάριο της πλήρους διακοπής δεν επιβεβαιωθεί, οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση, η επάρκεια θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. παρά οι τιμές.

Όλα τα σενάρια πάντως συγκλίνουν στην ανάγκη το υπουργείο Οικονομικών να κρατήσει αμυντική στάση σε όποιο σενάριο πρόσθετων παροχών ανακύψει στον δρόμο προς τις κάλπες -όποτε κι αν στηθούν-, ανάγκη που υπαγορεύεται και από τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, μετά από περίπου δέκα χρόνια. Η πρόθεση της ΕΚΤ άλλωστε για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου ασφαλούς μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές πως θα συνοδεύεται από κάποιας μορφής πρόσθετη δέσμευση άσκησης χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v