Δυναμικό comeback από Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα

Σε επίπεδα που παραπέμπουν σε προ πανδημίας εποχές διαμορφώνεται η κίνηση από ΗΠΑ και Καναδά. Κλείνει η ψαλίδα για τα νούμερα του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τι δείχνουν οι αριθμοί.

Δυναμικό comeback από Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα

Ολική επαναφορά σε επίπεδα που παραπέμπουν σε εποχές πριν από την πανδημία του κορωνοϊού κάνει η αμερικανική αγορά, με τα νούμερα για το α’ εξάμηνο του έτους να καταδεικνύουν ήδη αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και άνοδο σε ποσοστό 75% ως προς τον αριθμό των πτήσεων. Αντίστοιχη δυναμική εμφανίζει και η τουριστική κίνηση από τον Καναδά, την έτερη μεγάλη πηγή εισερχόμενων ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προς την Ελλάδα.

Η προσθήκη περισσότερων δρομολογίων που συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου από την πλευρά των τριών αμερικανικών εταιρειών, της American, της Delta και της United, πέρα από το δρομολόγιο της Emirates που συνδέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη, έχει δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ζήτηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κομβικής σημασίας για τα μεγέθη που σημειώνονται από ΗΠΑ και Καναδά ήταν και η εκκίνηση του θερινού προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών στις αρχές Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Κίνηση που έδωσε το σήμα για ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Όπως, μάλιστα, ανέφεραν χθες οι επιτελείς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο Aviation-Event, το οποίο διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον Δήμο της Αθήνας και τον ΔΑΑ, τα νούμερα που καταγράφονται μέχρι τώρα παραπέμπουν σε ένα «δυναμικό καλοκαίρι» για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ανακάμψει πλέον μέσα στον Ιούνιο στο 94% της επιβατικής κίνησης του 2019 και στο 97% σε επίπεδο πτήσεων. Σε επίπεδο α’ εξαμήνου, τα νούμερα καταδεικνύουν περιορισμό της ψαλίδας στο 80% ως προς την κίνηση, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να διαμορφώνεται σε 8,9 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, η ψαλίδα σε επίπεδο πτήσεων κλείνει στο 90% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, ποσοστά ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένο ότι αρκετές μεγάλες αγορές (όπως για παράδειγμα οι Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Ουκρανία, κ.ά.)… απουσιάζουν λόγω πανδημίας και πολέμου.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ιδιαίτερης σημασίας αγορά για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού είναι η αμερικανική, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού προφίλ που αρέσκονται να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Σχετικά με τους αριθμούς, πέρυσι ταξίδεψαν στην Ελλάδα 396 χιλιάδες Αμερικανοί, δαπανώντας 596 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 1,17 εκατ., με τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο 6,7%.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι αφίξεις από τον Καναδά την περίοδο 2016-2019 σημείωσαν αύξηση κατά 110,1% (από 153 χιλ. το 2016 σε 321 χιλ. το 2019), ενώ την περίοδο 2019-2020 μείωση κατά 89,8% (σε 33 χιλ.).

Το μερίδιο αγοράς της καναδικής αγοράς για το 2020 ανήλθε σε 0,4%, όταν το 2016 ήταν 0,6% και το 2019 1%. Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) των Καναδών την περίοδο 2016-2019 σημείωσε αύξηση κατά 15,4% (από 925,3 ευρώ το 2016 σε 1.067,9 ευρώ το 2019), ενώ το διάστημα 2019-2020 κατέγραψε αύξηση κατά 15% και διαμορφώθηκε στα 1.228,3 ευρώ. Η ΜΚΔ των τουριστών από τον Καναδά το 2020 ήταν 110,2% υψηλότερη από αυτή του συνόλου της χώρας.

Στο επίκεντρο το «χάος» στα αεροδρόμια

Η ανάκαμψη που καταγράφεται στις αερομεταφορές πανευρωπαϊκά, παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια-κόμβους, αφενός, εξαιτίας της απότομης αύξησης της επιβατικής κίνησης μετά τους περιορισμούς της πανδημίας και αφετέρου, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου Aviation-Event.

Οπως επισημάνθηκε, μάλιστα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ακόμη και για τα μικρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, το φαινόμενο του ντόμινο είναι υπαρκτό, δεδομένου ότι ο κλάδος των αερομεταφορών λειτουργεί σαν μία αλυσίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v