Με «όχημα» την Τουρκία, η Ρωσία φαίνεται ότι αποφάσισε να πιέσει και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, με διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου για μία εβδομάδα. Έτσι, μετά την Ευρώπη, που παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1, τώρα στο κάδρο των γεωπολιτικών «παίγνιων» της Ρωσίας μπαίνει και το μαλακό υπογάστριό της, η Νοτιοανατολική Ευρώπη, που προμηθεύεται αέριο μέσω του Turk Stream.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας γνωστοποίησε νωρίτερα ότι από αύριο και ως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου κόβονται οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom, με την αιτιολογία ότι ο Turk Stream τίθεται σε συντήρηση, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του. Συντήρηση για την οποία, πάντως, ήταν ενημερωμένη έγκαιρα η χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι από αύριο έως και τις 24 Ιουνίου συντήρηση στο εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου και δη στον σταθμό συμπίεσης στη Νέα Μεσήμβρια έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει και ο ΔΕΣΦΑ, κάτι που σημαίνει ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα μηδενίζεται η ροή από το Σιδηρόκαστρο του ρωσικού αερίου στη χώρα μας.
Εκτός από την Ελλάδα, μέσω του Turk Stream, προμηθεύονται ρωσικό αέριο η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ρουμανία. Ο αγωγός αυτός, με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισ. κ.μ., κατεβαίνει από τη Ρωσία στην Τουρκία, χωρίς να διέρχεται από το κέντρο της έντασης, την Ουκρανία, διακλαδίζεται στη Βουλγαρία και μέσω του σημείου εισόδου στο Σιδηρόκαστρο φέρνει το ρωσικό αέριο και στην Ελλάδα, καλύπτοντας ως και 45% τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας. Η λειτουργία του ξεκίνησε από την 1/1/2020. Επί της ουσίας, δηλαδή, οι ροές του αερίου από τη Ρωσία ελέγχονται απόλυτα από την Τουρκία, η οποία παίρνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σε σχέση με τη Ρωσία.
Επιπλέον, η γειτονική χώρα διαθέτει εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς του ρωσικού αερίου, τον Blue Stream, που είναι παλιός διασυνδετήριος αγωγός με τη Ρωσία και έχει τεθεί σε αργία μετά την έναρξη λειτουργίας του Turk Stream. Συνεπώς, αν παραστεί ανάγκη, διαθέτει και δεύτερο διάδρομο για να προμηθεύεται το ρωσικό αέριο. Όχι όμως και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαβεβαιώνει ότι δεν επηρεάζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας μετά την εξέλιξη αυτή και ότι η τροφοδοσία θα συνεχιστεί με αέριο από τον TAP, καθώς και LNG. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα αποθέματα της χώρας είναι ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της στο διάστημα της επόμενης εβδομάδας. Από τις 22 Ιουνίου έως και τις 26 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες εκφορτώσεις LNG στη Ρεβυθούσα 1,65 TWh, ποσότητα που θεωρείται μεγάλη συγκριτικά με τις χαμηλές καταναλώσεις της περιόδου αυτής και οι οποίες υπολογίζονται σε 180 GWh.
Κατά πόσο η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρό της και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως «σταθμάρχη» του αερίου της την Τουρκία, θα φανεί το επόμενο διάστημα.