Χατζηδάκης: Η Ελλάδα υπέρ της Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς

Κατώτατοι μισθοί, ψηφιακές πλατφόρμες, ισότητα φύλων και απασχόληση ατόμων με αναπηρία συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε.

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα υπέρ της Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς

«H Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, έχει πολλά κοινά σημεία με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε και ισχύει στην Ελλάδα για τον ορισμό του κατώτατου μισθού», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, υπερψηφίστηκε το κείμενο της Οδηγίας, όπως διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι η Οδηγία επιτυγχάνει ισορροπία ανάμεσα στο δίκαιο αίτημα να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μέρισμα από την ανάπτυξη και την ανάγκη διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της Ε.Ε. και υπενθύμισε τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού (7,5% από 1ης Μαΐου, 9,7% σωρευτικά μαζί με την αύξηση που εφαρμόστηκε από 1ης Ιανουαρίου) που αποφάσισε φέτος η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς.

«Οι επαρκείς μισθοί», συμπλήρωσε, «αποτελούν ουσιώδες συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και είναι καλό νέο για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους».

Κατά τη συνεδρίαση, η γαλλική Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις σχετικά με την Πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ρυθμιστεί ο χώρος με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, νομοθέτησε έγκαιρα για την προστασία των προσώπων που εργάζονται μέσω πλατφόρμας. Ιδιαίτερα τόνισε μάλιστα, την επιπλέον προστασία που παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους στις πλατφόρμες, με τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται, αλλά και με την κάλυψη του εξοπλισμού τους από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Στη συζήτηση για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών που επιδιώκουν να ενισχύσουν την κοινωνική του διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο τον Μάιο του 2021 για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, την ενδυνάμωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της διακρατικής συνεργασίας για τη βελτίωση του κοινού αποτελέσματος.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου επίσης, ήταν η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και η προστασία των ατόμων που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλαμβανόταν και η έγκριση της Οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, η οποία θέτει ως στόχο τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτά, σε ποσοστό 40%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v