“Δεν ανησυχώ για τα νούμερα της ηλληνικής οικονομίας για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Αλλά “δεξαμενές” όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, το ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να αρχίσουν να εξαντλούνται, την ώρα που θα αρχίσει η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται ζήτημα, δηλαδή σε 4 με 5 χρόνια” είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ.
Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε: “εάν δεν έχουν δρομολογηθεί αλλαγές που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα της χώρας, αν δεν γίνει αυτό τώρα, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα εξαντληθεί η δυναμική, θα κουμπώσει και με το αρνητικό δημογραφικό με αποτέλεσμα να κυλήσουμε σε χαμηλά νούμερα”.
Ο κ. Βέττας ανέφερε πως: “το να έχει η χώρα δημοσιονομικό ισοζύγιο, που φτιάχτηκε μέσα στις κρίσεις και τα τρία Μνημόνια με κόπο και βάσανα, είναι προϋπόθεση για να μην ξαναρχίσει να πηγαίνει στον γκρεμό”. Για να συμπληρώσει: “τώρα υπάρχει ένα σοβαρό παράθυρο, αλλά όχι τεράστιο, η χώρα να δημιουργήσει μια δυναμική η οποία δεν θα εξαντλείται”.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Βέττας είπε πως το πλάνο για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι η οικονομία να “τρέχει” με ρυθμό ανάπτυξης 2-3% για να μπορεί να είναι διαχειρίσιμο το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Ανέφερε πως η εθνική οικονομία “δεν μπορεί να πηγαίνει μονόμπαντα μόνο με τον τουρισμό, χρειάζεται και έναν δεύτερο πυλώνα τη μεταποίηση και τις εξαγωγές”.
Υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι απόρροια μόνο του Ουκρανικού, αλλά σχετίζεται με τις ανισορροπίες που είχαν μαζευτεί. “Στην πανδημία υπήρξε μια βροχή άπειρου χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες την ίδια ώρα που δεν μπορούσες να κατανάλωσης και που η παραγωγή ζοριζόταν” είπε.
Αναφερόμενος στο κόστος χρηματοδότησης ανέφερε πως ανεβαίνει πολύ, σημειώνοντας “αυτό δεν επηρεάζει άμεσα το μεγάλο κομμάτι του χρέους, γιατί είναι ρυθμισμένα τα επιτόκια, αλλά τον νέο δανεισμό για το ελληνικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις”.