Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το πλαφόν στη χονδρική αγορά

Σε αναβρασμό οι ηλεκτροπαραγωγοί, «καμιά διαβούλευση», λέει η κυβέρνηση. Στην Κομισιόν το προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης. Με βάση τον σχεδιασμό, προβλέπεται να καθοριστεί πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο).

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το πλαφόν στη χονδρική αγορά

Αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ηλεκτροπαραγωγών, που εκφράστηκαν και δημόσια.

Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει σταλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στην επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού. Στόχος παραμένει ο νέος μηχανισμός να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους συμμετέχοντες της αγοράς.

Με την αναμενόμενη τελική έγκριση του κειμένου της νομοθετικής ρύθμισης, αφού έχει ήδη εξασφαλιστεί το πρώτο «πράσινο φως» για τον νέο μηχανισμό από τις Βρυξέλλες, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες, σε συνεργασία και με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για να καταστεί δυνατή η έναρξη εφαρμογής του από την 1η Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr ανέφεραν ότι είναι ικανός ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, προβλέπεται να καθοριστεί πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο), που θα λαμβάνει υπόψη το μεταβλητό κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Με αυτό το πλαφόν θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί και όχι με τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Η διαφορά μεταξύ πλαφόν και χρηματιστηριακής τιμής θα μεταφέρεται, ως έσοδο, στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την ενίσχυση των επιδοτήσεων των καταναλωτών και τη συνακόλουθη ελάφρυνση των λιανικών τιμών του ρεύματος. Το πλαφόν, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα, με βάση αλγόριθμο, καθημερινά, ειδικά για τις θερμικές μονάδες, το κόστος των οποίων συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου και τα δικαιώματα ρύπων. Την εκκαθάριση θα πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προμηθευτές ρεύματος και το διασυνοριακό εμπόριο θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρηματιστηριακή τιμή, δηλαδή, την ημερήσια Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), ώστε να μην επηρεαστεί το μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όχι στη διαβούλευση

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, επικρατεί αναβρασμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, σε μια περίοδο που ήδη είχαν καταγραφεί αντιδράσεις για τη φορολόγηση των υψηλών κερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, δύο εταιρείες, η Mytilineos και η Elpedison, τοποθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δημόσια στο όλο θέμα, ενώ το σύνολο της αγοράς φέρεται να απορρίπτει το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της λιανικής αγοράς και θα επιφέρει ασφυκτικές, εξ αντικειμένου, πιέσεις προς τους πελάτες κάθε εταιρείας, αφού δεν θα διευκολύνονται πλέον διακανονισμοί, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται καθημερινά και να επιφέρουν ζημίες στους παρόχους και «ασφυξία» στη ρευστότητά τους. Όπως υποστηρίζεται, θα ακυρωθεί στην πράξη αυτό που συμβαίνει εκτεταμένα σήμερα, τα κέρδη της χονδρικής να ισορροπούν τις ζημίες της λιανικής.

Επιπλέον, όπως είπε ο επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Mytilineos από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, η εφαρμογή του νέου μηχανισμού θα είναι πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο Ντίνος Μπενρουμπή εξέφρασε την άποψη ότι «τυχόν παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν δεν γίνουν μέσω διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απόλυτα στρεβλές λύσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αβεβαιότητας στους επενδυτές σε παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, για τους οποίους πρωταρχικό κριτήριο είναι η σταθερότητα των κανόνων της αγοράς».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους παίκτες της αγοράς για τον νέο μηχανισμό. Αρμόδιες πηγές δήλωσαν ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις, ο μηχανισμός είναι ξεκάθαρος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v