Σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε ο αριθμός εμπορικών πτήσεων στην Ελλάδα τον Μάρτιο, η οποία τερμάτισε στην τρίτη θέση και συμπεριελήφθη στις χώρες με τη μικρότερη πτώση σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές για την εξέλιξη της φετινής σεζόν και τις προβλέψεις για επαναφορά στην κανονικότητα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αριθμός των εμπορικών πτήσεων σημείωσε πτώση κατά 26,6%, με την Ελλάδα να καταγράφει μείωση 11,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Κροατία και η Πορτογαλία πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα, με την υστέρηση ως προς τις πτήσεις να βρίσκεται στο 6,1% και 8,3% σε σύγκριση με το 2019. Η γειτονική Ιταλία βρέθηκε στο μείον 21,5% και η βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, η Ισπανία, κατέγραψε πτώση 14,5%.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη «ψαλίδα» σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα σημειώθηκε στη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Λετονία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, με την απόκλιση ως προς τον αριθμό των εμπορικών πτήσεων του Μαρτίου να κυμαίνεται μεταξύ 40%-50%.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των εμπορικών πτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 156%, με την Ελλάδα να κινείται με… βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης και να σημειώνει άνοδο 125,9% για τον τρίτο μήνα του έτους. Η Πορτογαλία μέτρησε σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό πτήσεων συγκριτικά με πέρυσι, με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 315%. Στο συν 249,4% βρέθηκε η Ιταλία, με την Ισπανία να έπεται με άνοδο 226,2% και την Κροατία να ακολουθεί με αύξηση κατά 121,9%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Ιρλανδία στο συν 461% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ τη μικρότερη αύξηση σημείωσε η Τουρκία, στο συν 37,2%.