Με κουμπαρά 4 δισ. ευρώ το εθνικό πακέτο για φθηνότερο ρεύμα

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την παρέμβαση στην αγορά, αν δεν αντιδράσει η Ευρώπη. Διαβεβαιώσεις για κινήσεις που δεν οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ποια είναι τα όπλα στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων.

Με κουμπαρά 4 δισ. ευρώ το εθνικό πακέτο για φθηνότερο ρεύμα

Με μία δύναμη πυρός της τάξεως των 4 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να σβήσει τη φωτιά στους λογαριασμούς της ενέργειας η κυβέρνηση, στον βαθμό όπου η Ε.Ε δεν αποφασίσει μια ενιαία παρέμβαση αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ο «κουμπαράς» αυτός, ο οποίος ενσωματώνεται στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά καθώς τροφοδοτείται και από πηγές εκτός προϋπολογισμού όπως για παράδειγμα τα έσοδα ρύπων και εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών, δεν προκαλεί διαταραχή τέτοια που να δίνει λάθος σήμα στις αγορές ή να απειλεί με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τροφοδοτείται και από τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στο περυσινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (για έως και 1,5 μονάδα χαμηλότερο έλλειμμα έκανε λόγο χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης), και από τα καλύτερα του αναμενόμενου φετινά φορολογικά έσοδα (1,3 δισ. ευρώ υπέρβαση φορολογικών εσόδων στο τρίμηνο), και από τις δαπάνες που έχουν απομείνει στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ και υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες διευκρινίζουν πως τα σενάρια αυτά τα οποία βρίσκονται υπό διαρκή επεξεργασία και επικαιροποίηση, θα υλοποιηθούν στον βαθμό όπου η Ε.Ε δεν παρέμβει συντονισμένα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Ιδανικά, εντός Μαΐου η Κομισιόν θα ανακοινώσει δέσμη συντονισμένης ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη μείωση των πανευρωπαϊκών λογαριασμών της ενέργειας. Μια πιθανή πηγή εσόδων διαχείρισης της πυρκαγιάς που καίει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στέλνοντας τον πληθωρισμό σε πρωτόγνωρα ύψη και προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έγκειται στα 230 δισ. ευρώ των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αυτά τα κεφάλαια, θα μπορούσε, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, να προχωρήσει το σχέδιο ενιαίας προμήθειας φυσικού αερίου πιέζοντας τις τιμές στο φυσικό αέριο και κατ' επέκταση τις τιμές του ηλεκτρικού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το κλειδί θα πρέπει να αναζητηθεί στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση στην αγορά θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η αγορά τους τελευταίους μήνες λειτουργεί υπό καθεστώς στρεβλώσεων.

Χθες πάντως, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν δραστικά έως και την περιοχή των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος -τουλάχιστον στο αμέσως προσεχές μέλλον- η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου αν δεν γίνουν οι πληρωμές από «μη φιλικές χώρες σε ρούβλια» όπως απαιτούσε.

Η πορεία των τιμών των προηγούμενων μηνών όμως δείχνει πως μια «σπίθα» αρκεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη, ενώ μια σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα τιμών στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα δείχνει πόσο συνεχίζει να καίει το φυσικό αέριο ακόμα και με συγκριτικά μειωμένες τιμές.

Τον Μάρτιο, σε περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και περιορισμών στη ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς την Ε.Ε, οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν αγγίξει ενδοσυνεδριακά το απόλυτο ρεκόρ των 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v