Οι τοποθετήσεις Μυλωνά, Καραβία και Ψάλτη στο φόρουμ των Δελφών

"Επιτακτική η συνεργασία με fintech" για τις τράπεζες, επισήμανε ο Π. Μυλωνάς της ΕΤΕ. Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει «πράσινα» projects, σημείωσε ο Φ. Καραβίας. "Αλλαγή κουλτούρας και νέα πλατφόρμα εξυπηρέτησης οι προϋποθέσεις ανάπτυξης για τις Τράπεζες", τόνισε ο Β. Ψάλτης της Alpha Bank.

Οι τοποθετήσεις Μυλωνά, Καραβία και Ψάλτη στο φόρουμ των Δελφών

"Στο άμεσο μέλλον τα τραπεζικά καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για «μεγάλες αποφάσεις» του πελάτη. Γι’ αυτό τον λόγο, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς.  «Η διάρκεια της κρίσης εγκυμονεί ρίσκα και αποτελεί μια πρόκληση για τις δημοκρατίες», τόνισε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank. Ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την δυσμενή συγκυρία και το περιβάλλον αβεβαιότητας, έδωσε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

 Π. Μυλωνάς (Εθνική): Επιτακτική η συνεργασία με fintech

Τους παράγοντες που θα μεταμορφώσουν τις τράπεζες στο προσεχές μέλλον, με βασικό στοιχείο την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του Delphi Economic Forum, σε συζήτηση που είχε με τον Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο της Upstream και εταίρο της BigPi Venture Capital.

Ο ίδιος τόνισε ότι εκτός από τις τεχνολογικές startups και οι παραδοσιακές μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, να επενδύσουν στην καινοτομία, για να εξελιχθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και να επιβιώσουν. Παράλληλα, και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να μείνουν στάσιμες, αλλά να επενδύσουν στην τεχνολογία και να αλλάξουν. Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο βήμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, προσφέροντας μία πολύ μεγάλη γκάμα νέων ανταγωνιστικών, καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Μυλωνάς, επίσης, ως σημαντικό παράδειγμα της νέας εποχής για τις τράπεζες, επισήμανε τις δυνατότητες αξιοποίησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο της εκμετάλλευσης των data, καθώς όπως υπογράμμισε, οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στοιχείων για διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς πελάτες. Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών με εταιρείες fintech, για τις οποίες επισήμανε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά των τραπεζών.

Σημείωσε επίσης ότι οι πελάτες των τραπεζών σήμερα δεν θέλουν να επισκεφθούν το κατάστημα, με αποτέλεσμα πάνω από το 95% των συναλλαγών να διενεργείται πλέον εκτός καταστημάτων. Στο άμεσο μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα. Γι’ αυτό το λόγο, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς το βασικό στοίχημα είναι ποιος θα συμβουλέψει σωστά, διατηρώντας τη σχέση με τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των startups, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι για τις τράπεζες είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες εταιρείες με δανεισμό καθώς το ρίσκο δεν είναι αναλογικό της απόδοσης. Ακόμη και η επένδυση των τραπεζών σε funds που συμμετέχουν σε startups επιβαρύνεται σημαντικά από πλευράς εποπτικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες, ωστόσο, χρηματοδοτούν τις startups σε επόμενο στάδιο ωρίμανσης και ανάπτυξης. Ακόμη, τις στηρίζουν συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας.

Πριν όμως φτάσουμε στη χρηματοδότηση, ο κ. Μυλωνάς έστειλε το μήνυμα της υποστήριξης του ταλέντου και της καινοτομίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κυρίως την αναγκαιότητα σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Καραβίας: Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει «πράσινα» projects

Στην ανάγκη ενεργειακής ενοποίησης της Ευρώπης και αντιμετώπισης της μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας με ένα κοινό πλάνο – δεν αρκούν τα εθνικά επιμέρους πλαίσια - αναφέρθηκαν ο καθηγητής στο Columbia University Jeffrey Sachs και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Και οι δύο υπογράμμισαν πως η αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την διπλωματική οδό, ωστόσο συμφώνησαν ότι οι επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές κυρίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία όπως τόνισαν υποφέρει περισσότερο.

«Οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν κάνει σοβαρά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ευρώπη δεν έχει πλάνο. Μόνο μέσω της ενεργειακής ενοποίησης μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο Jeffrey Sachs και προειδοποίησε πως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος οι επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο θα είναι καταστροφικές.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση και υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία υπάρχει ανάγκη «για πιο παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας όπως ο λιγνίτης αλλά και άλλες όπως η πυρηνική. Δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανάγκη».

Επεσήμανε επίσης πως το τραπεζικό σύστημα έχει ευθυγραμμιστεί με το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG, στηρίζει τους πελάτες στην πράσινη μετάβαση έτσι ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και διαθέτει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει «πράσινα» επενδυτικά projects όπως: Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, την καλύτερη ενεργειακή απόδοση κυρίως των νοικοκυριών και την ηλεκτρική σύνδεση κρατών. «Στην Eurobank είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα projects», τόνισε.

Οικονομία

Ο Jeffrey Sachs προειδοποίησε ότι η μακροοικονομική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο θα επιδεινωθεί αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς το κοκτέιλ των κρίσεων (πληθωρισμός, αύξηση τιμών, πανδημία, πόλεμος) δεν βοηθά στην ομαλή προσγείωση των οικονομιών.

«Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μακροπρόθεσμα κι αυτό προκαλεί αβεβαιότητα», τόνισε.

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε πως η ουκρανική κρίση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, η Ευρώπη ήδη υποφέρει, και φέρνει μπροστά τον στασιμοπληθωρισμό. «Η ανάπτυξη θα επηρεαστεί, ευτυχώς όμως το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σε θετικό έδαφος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διάρκεια της κρίσης όμως εγκυμονεί ρίσκα και αποτελεί μια πρόκληση για τις δημοκρατίες».

Κλείνοντας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έδωσε μια νότα αισιοδοξίας τονίζοντας: «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με τις κρίσεις – οικονομική, πανδημία, ενεργειακή τώρα – και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα βγούμε νικητές».

Ψάλτης: Αλλαγή κουλτούρας και νέα πλατφόρμα εξυπηρέτησης των Πελατών οι προϋποθέσεις ανάπτυξης για τις Τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανθεκτικότητα του
τραπεζικού συστήματος, παρά την δυσμενή συγκυρία και το περιβάλλον αβεβαιότητας, έδωσε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της συζήτησης “Greek banking system in unchartered waters " με τον Σωτήρη Νίκα του Bloomberg, στο 7 ο Delphi Economic Forum.

«Στον τραπεζικό κλάδο έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό δεν περιορίζεται στα θέματα της ποιότητας του ενεργητικού και της ρευστότητας. Έχουν δρομολογηθεί αποφασιστικές αλλαγές και στο λειτουργικό μας μοντέλο και πιστεύω ακράδαντα πως είμαστε πλέον πιο ανθεκτικοί και πιο ευέλικτοι, περισσότερο έμπειροι και ικανοί. Έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος διοίκησης μέσα από τις κρίσεις των τελευταίων ετών. Η έννοια της «ομάδας» είναι πιο αναγκαία από ποτέ, όπως και η κινητοποίηση όλων κάτω από έναν κοινό σκοπό, να σταθούμε δίπλα στους Πελάτες μας και να στηρίξουμε ό,τι σημαίνει Πρόοδος για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Ο CEO της Alpha Bank υπογράμμισε ότι οι δράσεις για επιστροφή σε υψηλά ποσοστά κερδοφορίας δεν
εξαντλούνται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του μετασχηματισμού και των συναλλαγών. Προϋποθέτει ότι είμαστε
ώριμοι να διαβάσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να το αξιοποιήσουμε ως καταλύτη για να
οικοδομήσουμε την Alpha Bank και ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα, της επόμενης δεκαετίας».

Σημείωσε, δε, πως «ο πιο καθοριστικός τρόπος κινητοποίησης ενός μεγάλου οργανισμού είναι η αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας του» και αναφέρθηκε στα δομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη στρατηγική αυτή, μεταξύ των οποίων η αλλαγή του τρόπου προσέγγισης αλλά και της πλατφόρμας εξυπηρέτησης των Πελατών:
Το πρώτο είναι η εμφατική επιστροφή στον πυρήνα της τραπεζικής δραστηριότητας. «Λόγω της κρίσης, οι
ελληνικές Τράπεζες είχαν – εξ ανάγκης – μπολιαστεί με τον φόβο της μη ανάληψης ρίσκου. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και, εάν θέλουμε να επιτελέσουμε τον πραγματικό μας ρόλο, οφείλουμε να επιστρέψουμε στις αρχές της τραπεζικής διαμεσολάβησης και ενεργού διαχείρισης κινδύνων. Αυτό το σηματοδοτήσαμε εμείς πρώτοι με την τολμηρή ΑΜΚ που πραγματοποιήσαμε του 2021, δείχνοντας σαφώς τη διάθεσή μας να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρίσκο και να στηρίξουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η κατανόηση ότι η φύση των τραπεζικών εργασιών είναι ανθρωποκεντρική, προϋποθέτει την κινητοποίηση του δυναμικού της Τράπεζας. «Δουλεύουμε με τους ανθρώπους μας και δημιουργούμε μία νέα Τράπεζα περισσότερο ευέλικτη, περισσότερο τολμηρή – με σεβασμό πάντοτε στους αποταμιευτές μας και τους μετόχους μας» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως «συχνά, δεν είναι ούτε η κορυφή, ούτε η βάση ενός οργανισμού που αρνείται την αλλαγή. Συνεπώς, εμείς δουλεύουμε εντατικά με όλη την διοικητική ομάδα της Τράπεζας με έναν και μόνον στόχο. Να δώσουμε ορατότητα και φωνή στα χιλιάδες στελέχη μας, προκειμένου να αναλάβουν την πρωτοβουλία, την ευθύνη και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για τη νέα Τράπεζα».

Το τρίτο στοιχείο είναι η αποδοχή των προκλήσεων που συνεπάγεται ο ανταγωνισμός ως δομικό στοιχείο της
κουλτούρας μας. Είναι αυτή η αντίληψη που γεννά, που δημιουργεί την αξία, το πλεόνασμα για τον
καταναλωτή, για τον πελάτη. Το τέταρτο στοιχείο αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης των Πελατών. «Είναι νομίζω πλέον η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά για την πλατφόρμα εξυπηρέτησης των πελατών μας. Η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να αλλάξει – να ελαφρύνει σημαντικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουμε την απόλυτη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης.

Προς μία νέα σχέση Πελάτη και Εργαζόμενου – ο ρόλος του τραπεζικού καταστήματος «Οφείλουμε να συζητήσουμε εάν το μοντέλο εργασίας αλλά και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος, που έρχεται από το χθες, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αύριο», τόνισε συγκεκριμένα ο CΕΟ της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας πως πλέον τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό των
τραπεζών μπορεί να είναι remote.

«Τα πρώτα δείγματα γραφής υπάρχουν, όπως η εξυπηρέτηση των Πελατών της Alpha Bank ανεξαρτήτως
γεωγραφικής περιοχή μέσω βιντεοκλήσης από όποιον διαθέσιμο χειριστή ανά την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ενισχύουμε την επιμόρφωση των Πελατών μας ώστε να αξιοποιήσουν τα νέα δίκτυα και να προστατευθούν από τη διαδικτυακή απάτη, και προχωράμε στη δραστική αλλαγή της δικής μας κουλτούρας, ώστεβ να απαντούμε στις νέες αυτές ανάγκες τους και οδηγούμαστε σε μία νέα δυναμική σχέση που πρώτο ρόλο διαδραματίζουν οι ικανότητες του Εργαζόμενου και όχι ο τόπος κατοικίας ή ακόμη και η ειδικότητα του».

Κατά τον κ. Ψάλτη, η αλλαγή Παραδείγματος είναι εφικτή, εφόσον υπάρξει η στήριξη της θεσμικής εκπροσώπησης των Εργαζομένων και του ίδιου του Προσωπικού που «μαζί με την ισχυρή συνδρομή της Πολιτείας, κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα τη δεκαετία της κρίσης». Μάλιστα, εξήρε τους θεσμικούς
εκπροσώπους του Ομίλου και του κλάδου για την υπεύθυνη στάση τους κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση,
που όπως είπε τον κάνει να αισιοδοξεί «ότι υπάρχει όχι μόνον περιθώριο αλλά και βούληση να διαμορφώσουμε από  κοινού και με τρόπο παραγωγικό την επόμενη ημέρα για την αποδοτική και κερδοφόρο λειτουργία των
τραπεζικών ιδρυμάτων και την άψογη εξυπηρέτηση των Πελατών μας».

«Συμπερασματικά, ο στόχος μας για ανάπτυξη και κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να
περιορίζεται στο να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις όποιες κρίσεις. Προϋποθέτει ότι είμαστε ώριμοι να διαβάσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να το αξιοποιήσουμε ως καταλύτη για να οικοδομήσουμε την Alpha Bank και ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα, της επόμενης δεκαετίας», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v