Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πόρτα της εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία η Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το καθεστώς η Ελλάδα. Ολοκληρώθηκαν χωρίς εκπλήξεις οι συζητήσεις με τους θεσμούς. «Βαραίνει» το σκηνικό για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία στη σκιά του πολέμου.

Στην πόρτα της εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία η Ελλάδα

Ο τελευταίος επίσημος κύκλος συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ολοκληρώθηκε χθες χωρίς εκπλήξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση κυβέρνησης με τους επικεφαλής ήταν μία και μοναδική και οι συζητήσεις επί των προπαιτουμένων έτρεξαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ούτε το γεγονός, όπως μεταφέρθηκε στο Εuro2day.gr από στέλεχος με συμμετοχή στις συζητήσεις, πως «η κουβέντα για τα δημοσιονομικά κράτησε μόλις πέντε λεπτά». Κάποτε απαιτούνταν ακόμα και πέντε μήνες για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά.

Πηγές εντός και εκτός Ελλάδας εκτιμούν πως ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο όπως είναι προγραμματισμένο χωρίς εκπλήξεις αν και παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα ο χρόνος καταβολής της εκκρεμούς δόσης των 750 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση που αναβλήθηκε λόγω εκλογών το 2019.

Πιθανότερο θεωρείται αυτή η δόση να καταβληθεί στο τέλος του έτους ή ακόμα και τον Φεβρουάριο του 2023 χωρίς να υπάρχει ο μανδύας της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως σημειώνουν πηγές με γνώση των διεργασιών, μετά την ενισχυμένη εποπτεία και μέχρι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της Ελλάδας στον ESM, θα παραμείνει ενεργός ο μηχανισμός της έγκαιρης προειδοποίησης (Early Warning) του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σήμα προθέσεων αναμένεται να δώσει ο επικεφαλής το ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (στις 6.30 το απόγευμα) ενώ νωρίτερα το μεσημέρι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή του αναμένεται να τονίσει την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων επί των δημοσιονομικών σε ένα ταραγμένο και άκρως αβέβαιο σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερος κατά μία με δύο μονάδες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενώ στον αντίποδα υψηλότερος έως και κατά τρεις μονάδες θα είναι ο πληθωρισμός. Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί φέτος στο 3,8% και στο δυσμενές στο 2,8% και αντίστοιχα ο μέσος πληθωρισμός ανεβαίνει στο βασικό σενάριο στο 5,1% και στο δυσμενές στο 7,1%.

Ακόμα και αυτές οι προβλέψεις δεν μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλείς», όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές καθώς επηρεάζονται ευθέως από τις διεθνείς εξελίξεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς προεκτάσεις του.

Η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε δραστική αναθεώρηση των δικών της εκτιμήσεων στις 16 Μαϊου και στη συνέχεια, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, η Ε.Ε θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το εάν θα παραταθεί ή όχι η ρήτρα γενικής διαφυγής και το 2023 όταν – θεωρητικά- θα κάνουν πρεμιέρα και οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το επικρατέστερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα αφορά σε παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής αν και όλες αρμόδιες πηγές αναφέρουν με νόημα πως τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη «συνταγή» που ακολουθήθηκε στην περίοδο της πανδημίας.

Η νομισματική πολιτική έχει μπει σε τροχιά σύσφιξης με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα για την ευρωζώνη επίπεδα (7,5% στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, 8% στην Ελλάδα) την ώρα που η ανάπτυξη συμπιέζεται και η ύφεση καραδοκεί, στο σενάριο μας σοβαρής διαταραχής των ροών ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v