Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο, σε μια νέα προσπάθεια να αξιοποιήσει εγχώριους πόρους εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και ανησυχιών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φόβοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτινάξει τις τιμές, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητήσει τρόπους μείωσης της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και τερματισμού της «πολύ πριν το 2030».
Αυτό έχει αυξήσει την ανάγκη της Ελλάδας, η οποία καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησης με ρωσικό φυσικό αέριο, να αξιοποιήσει τους εγχώριους δυνητικούς πόρους της.
«Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για επιτάχυνση των ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον... απαιτεί από κάθε χώρα να κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής της ασφάλειας και επάρκειας, μέσω αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τη στρατηγική της χώρας ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές. Ανώτερο στέλεχος της ελληνικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει προτείνει ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο ερευνών για αέριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες για έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και πρόσφατα ολοκλήρωσαν σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση της θέσης και του μεγέθους τυχόν πιθανών αποθεμάτων.
Η κοινοπραξία TotalEnergies, ExxonMobil και Eλληνικά Πετρέλαια κατέχουν επίσης άδειες εξερεύνησης δύο υπεράκτιων οικοπέδων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το κράτος θα ήταν πρόθυμο να δώσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής, εάν το ζητούσαν, είπαν οι αξιωματούχοι.