Ο προϋπολογισμός του 2022 ξεκινά «με το δεξί», εξηγεί ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS για την Ελλάδα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, αν και το 4ο τρίμηνο πέρυσι η ανάπτυξη ήταν μόνο 0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί κινητικότητας που σχετίζονται με την πανδημία έπληξαν τη δραστηριότητα, εξηγεί ο ελβετικός οίκος.
«Παραμένουμε εποικοδομητικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2022 (5,5%), δεδομένου:
- Της ισχυρής στατιστικής μεταφοράς από πέρυσι (περίπου 1,6%),
- Της νωρίτερης έναρξης της τουριστικής περιόδου,
- Της προκαταρκτικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επόμενης δόσης του ταμείου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης - RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ (με συνολικά διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ έως 16 δισ. ευρώ φέτος),
- Της αύξησης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021).
Η δημοσιονομική εκτέλεση συνεχίζει να υπεραποδίδει, με τον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ καλύτερο από τον στόχο.
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (απομένει 1,9 δισ. ευρώ) έως το τέλος Μαρτίου.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, η UBS μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας της ευρωζώνης στο 2,9% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023, από 4,2% και 2,3% αντίστοιχα.
Αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 6,2% φέτος και 1,9% το 2023. Αυτό το επίπεδο αύξησης των τιμών θα δώσει στην ΕΚΤ το υπόβαθρο για να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με την πρώτη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων να έρχεται τον Δεκέμβριο.
«Αν και η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ιδίως βραχυπρόθεσμα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αγωνίζονται με τις υψηλότερες τιμές για την ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα αγαθά, η ευρύτερη δυναμική της επαναλειτουργίας, καθώς και οι ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος», εξηγούν ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος ευρωζώνης και Ηνωμένου Βασιλείου και ο Rochus Baumgartner, αναλυτής, UBS Global Wealth Management.
Όλες οι προβλέψεις ενέχουν κινδύνους και η απρόβλεπτη εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία τις διατηρεί προς το παρόν στραμμένες προς τα κάτω. Όμως, αν υποθέσουμε, καταλήγουν οι αναλυτές της UBS, ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτος, η ύφεση θα αποφευχθεί.