Νέα εργαλεία στη μάχη με την ανεργία: Μπόνους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Αλλαγή στρατηγικής στην καταπολέμηση της ανεργίας σηματοδοτεί το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης. Οι ριζικές μεταβολές σε ΟΑΕΔ και επιδόματα, η διαγραφή ανέργων από τις λίστες και οι αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης.

Νέα εργαλεία στη μάχη με την ανεργία: Μπόνους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στη λειτουργία και τη διαδικασία παροχών του Οργανισμού.

Το σχέδιο νόμου σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του Οργανισμού σε νέες σύγχρονες βάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Το χαρακτήρισε τομή και σημείωσε πως έτσι αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες και επιχειρείται να δοθούν περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους.

Οι αλλαγές είναι πολλές, καθώς καταργούνται υπηρεσίες, το ΔΣ «περνάει» πλέον στα χέρια του δημοσίου και δημιουργείται παράλληλο ΔΣ κοινωνικών εταίρων, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου, ενεργοποιείται η διάταξη που προβλέπει ότι θα βγαίνουν εκτός από το μητρώο, για 2 χρόνια, όσοι αρνούνται να ενταχθούν σε θέση εργασίας. Σημαντικές είναι οι αλλαγές και όσον αφορά την Κατάρτιση.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες, για δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τα εξής:

- Νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως ψηφιακή κάρτα και ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, που διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί η εξατομίκευση αναγκών.

- Κίνητρα απόδοσης για τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ. Με κριτήρια από την Διοίκηση. Πρόκειται για το μπόνους παραγωγικότητας, όπως προβλέφθηκε πρόσφατα και στον ΕΦΚΑ. Όταν οι άνεργοι βρίσκουν δουλειά, θα αυξάνεται η αμοιβή των εργασιακών συμβούλων.

- Νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τρεις θέσεις υποδιοικητών (κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ). Μειώνονται τα μέλη ΔΣ από 17 σε 11 .Τα 4 από εργοδότες και ΓΣΕΕ (2+2).

- Ταχύτερες διαδικασίες για τις προμήθειες.

Μεταφέρεται το ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Τα αποθεματικά που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2022 παραμένουν στον ΟΑΕΔ ενώ από 1/1/23 η διαχείριση του πόρου μεταφέρεται στους κοινωνικούς εταίρους.

- Δημιουργείται παράλληλα με το ΔΣ ένα συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία. Τ0 κράτος σε αυτό το ΔΣ θα έχει μικρή συμμετοχή. Θα γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Εταίρων (μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ινστιτούτα, δαπάνες συνδικαλιστικών οργανώσεων, δαπάνες ΕΛΥΝΙΑΕΕ κ.λπ.). Θα γνωμοδοτεί για θέματα κατάρτισης, προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής κ.λπ. Στην πράξη, σύμφωνα με τον υπουργό, δημιουργείται μια νέα γεωμετρία πραγμάτων στο οποίο θα λειτουργεί ο νέος ΟΑΕΔ. Στο πρώτο, η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία, όπως συμβαίνει σε άλλους οργανισμούς. Στο δεύτερο, οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν πλειοψηφία.

- Αναβάθμιση στεγαστικής πολιτικής. Εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, ΣΔΙΤ για την ανέγερση ακινήτων. Αξιοποίηση περιουσίας του πρώην ΟΕΚ και νέες στεγαστικές πολιτικές.

Τα νέα εργαλεία 

Κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία.

Θέσπιση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ. Θα διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία, βεβαιώνοντας αυτόματα τα δικαιώματά του και την ιδιότητά του.

- Ψηφιακό μητρώο των αναζητούντων εργασία.

- Ενεργοποίηση των εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 χρόνια.

- Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση βοηθημάτων. Αυτά που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης. Ως προς το εισοδηματικό μέρος. Όχι περιουσιακά. Για τον έγγαμο το οικογενειακό εισόδημα είναι 20.000 ευρώ. Εξαιρείται από τη ρύθμιση το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και βοήθημα μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενους.

- Τα κριτήρια δεν επηρεάζουν το φθηνότερο ρεύμα. Ισχύουν οι ειδικές προϋποθέσεις που ισχύουν για το οικιακό τιμολόγιο, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα Θέρμανσης, για τα οποία άλλωστε ήδη εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα κατευθύνονται σε άλλες δράσεις προστασίας των αναζητούντων εργασία.

Ενεργοποίηση διαγραφής από το Μητρώο, όταν υπάρχουν από πλευράς του ανέργου τρεις αρνήσεις για κατάλληλες θέσεις, με βάση το σχέδιο που καταρτίστηκε. Κατάλληλες θέσεις είναι αυτές που ταιριάζουν με το εργασιακό του προφίλ, σχετίζονται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και που είναι κοντά στον τόπο εργασίας τους. Προβλέπεται διαγραφή για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας. Αυτό δεν οδηγεί σε διακοπή φθηνότερου ρεύματος, επιδόματος θέρμανσης και ρυθμίσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Εάν η άρνηση αφορά κατάρτιση, τότε η διαγραφή από το μητρώο θα είναι για 6 μήνες.

Παροχή κινήτρων σε μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη, για ενεργή αναζήτηση εργασίας. Καταβολή 300 ευρώ σε όσους καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ως κίνητρο να επανέλθουν στην ενεργή αναζήτηση.

- Εισάγεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας. Εάν βρουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος, για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.

Προβλέπεται η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατάρτιση 

- Η πληρωμή παρόχων και ωφελούμενων θα γίνεται βάσει αποτελεσμάτων. Το 30% θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση των γνώσεων των ωφελούμενων. Πιστοποίηση από ανεξάρτητους φορείς, σε Ελλάδα και διεθνώς

- Αξιολόγηση και λογοδοσία των παρόχων, ως προς το ποσοστό των καταρτισθένων που βρήκε δουλειά, που πιστοποιήθηκε καθώς και αξιολόγηση των προγραμμάτων, από τους ίδιους τους καταρτισθέντες. Σύστημα βαθμολόγησης.

- Δημιουργείται Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Κατάρτισης, με νέα αυξημένα κριτήρια. Διαγραφή όσων δεν ανταποκρίνονται στην παροχή ποιοτικών παροχών κατάρτισης στους πολίτες. Δεν αποκλείεται κανείς. Στο νέο μητρώο όλοι οι πάροχοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενημέρωση με ένα κλικ όλων των προγραμμάτων. Με την ίδρυση νέας Ψηφιακής Πύλης για τις δεξιότητες.

Θεσπίζεται ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων. Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και πιστοποιήσεις. Θα πιστώνονται μονάδες για την συμμετοχή σε προγράμματα. Θα διευκολύνονται οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάρτισης. Θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παροχής πληροφοριών σε δυνητικούς εργοδότες. Θα φαίνεται ποιος, πότε καταρτίστηκε. Από ποιον και ποιες οι επιδόσεις του.

- Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, που θα στοχεύει με τον συντονισμό όλων των φορέων, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κατάρτισης.

- Αναβάθμιση μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Δημιουργείται Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας του υπουργείου (ΕΙΕΑΔ) καταργείται. Οι εργαζόμενοι μεταφέρονται σε υπουργείο Εργασίας και ΟΠΕΚΑ.

Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

*Δείτε την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v