Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή παρέμβαση της Ευρώπης για το ενεργειακό κόστος

Μέτρα στήριξης ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω έκρηξης στις τιμές ενέργειας. Επιχείρηση «ενεργειακή ανεξαρτησία» στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Εκρηκτική αύξηση των τιμών αναμένεται σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Διπλή παρέμβαση της Ευρώπης για το ενεργειακό κόστος

Ένα ενιαίο σύστημα κρατικών ενισχύσεων και δανείων σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, σχεδιάζει η Κομισιόν, με τις ανακοινώσεις να προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση των κρατών-μελών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη νέα φάση της ενεργειακής κρίσης.

Στις 10 και 11 Μαρτίου, άλλωστε, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα κληθούν να βάλουν τα θεμέλια της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, με ενέργειες κοινής προμήθειας και αποθήκευσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ένωση δεν θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με απόπειρες ενεργειακού εκβιασμού.

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin, για τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησαν να κάνουν αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ε.Ε.

Διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πίεση προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να εκτιμά πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, περιορίζοντας και τη δυναμική ανάπτυξης, πέραν του πληθωρισμού.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε η Eurostat είχε ανακοινώσει άλμα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, με τον ελληνικό εναρμονισμένο δείκτη να κάνει άλμα στο 6,3%, βάζοντας τα «θεμέλια» για εκτίναξη του εθνικού δείκτη στην περιοχή του 7%. Όλα αυτά, πριν καλά καλά ανάψει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα νέα δεδομένα με τη νέα έκρηξη τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και κάρβουνο και την παράλληλη έκρηξη των τιμών στα σιτηρά, απειλούν να στείλουν τον πληθωρισμό σε απίστευτα για την ευρωζώνη επίπεδα. Κάθε 10% αύξηση των τιμών της ενέργειας προσθέτει 2 δέκατα στον πληθωρισμό της ευρωζώνης και κανένας δεν γνωρίζει πού θα καθίσει η μπίλια των τιμών της ενέργειας και για πόσο χρόνο. Μια πρώτη καλύτερη εκτίμηση θα επιχειρηθεί στις 10 Μαρτίου, με την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα «τυφλά» κινείται άλλωστε η Ευρώπη και αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το χρέος και η υποχρέωση των κρατών-μελών να καλύπτουν το 1/20 της απόστασης που χωρίζει το επίπεδο του χρέους τους από τον στόχο του 60% του ΑΕΠ έχουν ήδη μπει στην άκρη, με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε χθες η Κομισιόν.

Κάθε άλλο παρά αποκλείεται όμως να μπει στον πάγο για μια ακόμα χρονιά συνολικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ και το 2023. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v