Ο πόλεμος φέρνει μπαράζ ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά

Τι αποθέματα ασφαλείας διαθέτουν οι ελληνικές αλευροβιομηχανίες στα σιλό τους. Πόσο έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή τιμή σίτου τις τελευταίες ημέρες και ποια είναι η «δίκαιη» αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Εκρηκτικό μείγμα για πολλά προϊόντα.

Ο πόλεμος φέρνει μπαράζ ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιπροσωπεύουν το 32,85% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο -εκτός φυσικά από ανθρώπινες ζωές, που είναι το μείζον- την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ήδη οι πρώτες αναταράξεις αποτυπώνονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στη διακοπή των εμπορευματικών συναλλαγών. Σημάδια που έχουν γίνει ορατά και στην Ελλάδα. Πλοίο με 3.000 τόνους μαλακό σιτάρι υψηλής πρωτεΐνης από τη Ρωσία που ήταν να παραδοθεί στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα δεν φορτώθηκε καν, ενώ στον «αέρα» έχει μείνει μια ακόμη παραγγελία αντίστοιχου όγκου που ήταν να παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή τιμή του σιταριού έχει «πετάξει». Μέσα σε μια εβδομάδα, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 80 ευρώ ο τόνος ενώ από την Παρασκευή μέχρι και χθες Τρίτη η τιμή έχει ξεπεράσει τα 351 ευρώ/τόνο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 60 ευρώ ο τόνος.

Σε αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος της φόρτωσης, τα ναύλα, η εκφόρτωση, τα ασφάλιστρα και το περιθώριο κέρδους των εμπόρων που αναλαμβάνουν να αγοράσουν το σιτάρι και να το παραδώσουν στους ελληνικούς μύλους.

Ορατότητα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν υπάρχει, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας αλευροβιομηχανίας που χαρακτηρίζει την κατάσταση πρωτόγνωρη. Τόσο ο συγκεκριμένος μύλος όσο και οι υπόλοιποι που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και όσοι αγόραζαν σιτάρι από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναζητούν άλλες πηγές προμήθειες, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία κ.ά.

Οι εναλλακτικές που έχουν, είναι περιορισμένες, διότι η παραγωγή όλης της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό που έχουν αφήσει αυτές οι χώρες, λέει στέλεχος εμπορικής εταιρείας που ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της παραγωγού χώρας και του τελικού αποδέκτη που είναι οι μύλοι.

Προβλήματα αναμένονται και στους χρόνους παράδοσης. Σήμερα τα αποθέματα των εγχώριων μύλων υπολογίζεται ότι είναι για δύο μήνες. Προ της κρίσης οι παραδόσεις προσέγγιζαν σε κάποιες περιπτώσεις τον 1,5 έως 2 μήνες, ανάλογα τη χώρα απ’ όπου γινόταν η αποστολή της πρώτης ύλης. Όμως η έλλειψη πλοίων, η μετακίνηση της ζήτησης σε άλλες χώρες παραγωγούς, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον χρόνο παράδοσης.

Ακόμη όμως και αν αύριο το πρωί σταματούσε ο πόλεμος, η αποκατάσταση στο εμπόριο δεν θα ήταν άμεση -κάποιοι εκτιμούν ότι θα πάρει ακόμη και μήνες-, λόγω της τοποθέτησης ναρκών στα λιμάνια της Ουκρανίας, λέει άλλο στέλεχος της αγοράς.

Όλα αυτά οριοθετούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα επηρεάσει, όπως εκτιμούν αρκετοί, τις τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως είναι το αλεύρι, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, ακόμη και τα ζυμαρικά που παράγονται με σκληρό σιτάρι, όπου η χώρα έχει επάρκεια.

Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν άμεσα στην κατανάλωση, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτίσει επιβάλλοντας πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Πάντως η επίδραση στην τιμή μιας φραντζόλας ψωμιού από την ανατίμηση της τιμής του σίτου είναι μέχρι στιγμής αμελητέα. Όπως λέει αναλυτής στο Euro2day.gr, με βάση μελέτες που έχουν γίνει, από 1 κιλό αλεύρι, το οποίο έχει ανατιμηθεί κατά 8 λεπτά μέσα στην τελευταία εβδομάδα, παράγονται 4 φραντζόλες ψωμί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά αύξηση στην τιμή της φραντζόλας κατά 2 λεπτά. Βέβαια εκτός από την ανατίμηση στο σιτάρι και κατ’ επέκταση στο αλεύρι, αρτοποιοί, αρτοβιομηχανίες κ.λπ. έχουν να αντιμετωπίσουν τον τετραπλασιασμό στο ενεργειακό κόστος και τον υπερδιπλασιασμό σε άλλα κόστη, όπως είναι το πλαστικό, το αλουμίνιο, κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v