Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές αλλαγές στο on line στοίχημα μέσα στο Μάρτη

Νέα δεδομένα στον διαδικτυακό τζόγο, μετά την παράδοση στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων της μελέτης της Ernst & Young. Το πλαφόν στο στοίχημα και τι άλλο καταγράφεται.

Σημαντικές αλλαγές στο on line στοίχημα μέσα στο Μάρτη

Ανώτατο πλαφόν περίπου στα 15 ευρώ προτείνει η μελέτη της Ernst & Young ανά ποντάρισμα, από 2 ευρώ που είναι σήμερα.

Η μελέτη που βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην  επιβολή μέγιστου ποσού πονταρίσματος, αλλά και την υποχρεωτική χρονοκαθυστέρηση πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου παιχνιδιού.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2021 και οδήγησε σε περιορισμό των εσόδων των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να αποφασιστούν οριστικά στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ανέθεσε στην Ernst & Young μελέτη για τη διεθνή πρακτική τόσο στο πλαφόν του 2ευρου όσο και στον χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα. Η μελέτη, η οποία αποτυπώνει τη διεθνή πρακτική αλλά και τις απώλειες του κλάδου στη χώρα μας, προτείνει διαφορετικό ποσό αύξησης πάνω στο πλαφόν (2 ευρώ) που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα στη μελέτη προτείνεται  διαφορετικό ποσό αύξησης ανάλογα με το ποσοστό ανάκτησης των χρημάτων που θα ήθελε να πετύχει η Επιτροπή και τα οποία «χάθηκαν» από την εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για αύξηση του πλαφόν του πονταρίσματος στα 15 ευρώ αφορά την ανάκτηση περίπου του 80% της απώλειας εσόδων που υπέστη ο κλάδος από την εφαρμογή του 2ευρου και μετά, πρόταση την οποία προσανατολίζεται να υιοθετήσει η Επιτροπή. Παράλληλα θα μειωθεί και ο χρόνος ανάμεσα στα πονταρίσματα.

Τα ίδια στελέχη της Επιτροπής δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι τα δύο αυτά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την αδειοδότηση των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις εταιρείες και κατά συνέπεια, στο Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα οι περιορισμοί αυτοί έστρεψαν σημαντικό αριθμό παικτών στον παράνομο τζόγο.

Οι περιορισμοί του μέγιστου ποσού των 2 ευρώ και της χρονοκαθυστέρησης δεν ισχύουν στα επίγεια καζίνα, ισχύουν ωστόσο στα διαδικτυακά καζίνα και στα VLT των OΠΑΠ Play. Ο περιορισμός τέθηκε στο νόμο για τις μόνιμες άδειες στα φρουτάκια online από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν τον άλλαξε μέχρι στιγμής.

Στην Ελλάδα το Eurojackpot

Μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που παίζεται το Eurojackpot. Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό Lotto που σήμερα παίζεται σε 18 χώρες της Ευρώπης και προσφέρει έπαθλα (jackpots) μέχρι 90 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή την περίοδο αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής και από τον επόμενο μήνα το ανώτερο έπαθλο ορίζεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση εισαγωγής του νέου παιγνίου στη χώρα μας αναμένεται πολύ σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αδειοδοτηθεί ο ΟΠΑΠ, έτσι ώστε το Eurojackpot να προστεθεί στα (επίγεια) τυχερά παίγνια του Οργανισμού.

Σχετική εισήγηση έχει γίνει και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρη Ντζανάτο και θα αφορά μόνο επίγεια εφαρμογή και όχι διαδικτυακή. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής, θα δώσει «φιλί ζωής» στα πρακτορεία, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω τόσο της πανδημίας που έμειναν κλειστά για αρκετό διάστημα όσο και λόγω της εκτόξευσης του διαδικτυακού τζόγου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου καθώς συνιστά νέο παίγνιο για τον ΟΠAΠ και δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας του 2013, που αφορά στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των ακαθάριστων εσόδων. Έτσι η φορολογία θα είναι στο 35% των ακαθάριστων εσόδων από 5% που είναι στα άλλα επίγεια παίγνια.

Σημειώνεται ότι το Eurojackpot σήμερα παίζεται σε 18 χώρες και η Ελλάδα θα είναι η 19η χώρα. Οι 18 χώρες που απαρτίζουν την κοινή «δεξαμενή» στοιχημάτων είναι: Κροατία (από 01.02.2013), Τσεχία (10.10.2014), Δανία (23.03.2012), Εσθονία (23.03.2012), Φινλανδία (23.03.2012), Γερμανία (23.03.2012), Ουγγαρία (10.10.2014), Ισλανδία (01.02.2013), Ιταλία (06.04.2012), Λετονία (01.02.2013), Ολλανδία (23.03.2012), Πολωνία (09.09.2017), Σλοβακία (09.10.2015), Σλοβενία (23.03.2012), Ισπανία (30.06.2012) και Σουηδία (01.02.2013). Η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v