Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκανάρει τη φορολόγηση παγνίων στα Βαλκάνια η ΕΕΕΠ

Ολοκληρώνεται ειδική μελέτη που θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Αρχής Παιγνίων Δημ. Ντζανάτο. Μόνο τέσσερις χώρες επιβάλλουν «φόρο παικτών».

Σκανάρει τη φορολόγηση παγνίων στα Βαλκάνια η ΕΕΕΠ

Έρευνα για την καταγραφή του φορολογικού καθεστώτος φορολόγησης των τυχερών παιγνίων και των παικτών στις χώρες των Βαλκανίων,  πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με στόχο να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες.

Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΕΕΠ για την φορολόγηση στα διαδικτυακά παίγνια, έδειξαν την ανάγκη για αλλαγές και η πρώτη κίνηση αφορά την καταγραφή των άλλων αγορών.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθεί ένα τμήμα της μελέτης αυτής. Αρμόδια στελέχη από τις βαλκανικές χώρες έχουν απαντήσει σε ερωτηματολόγια που έχουν αποσταλεί με στόχο να αποτελέσουν τη «μαγιά» ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις προς τον υπουργείο Οικονομικών για το νέο νομοθετικό πλαίσιο στα παίγνια.

Το θέμα της έρευνας είναι: «Το φορολογικό πλαίσιο των διαδικτυακών “τυχερών παιγνίων”: η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα και η στροφή των παικτών σε παράνομα δίκτυα τυχερών παιγνίων». Στην υλοποίησή της και για λογαριασμό της ΕΕΕΠ συμμετέχει ο Λεωνίδας Καρακίδης, υποψήφιος διδάκτορας στα τυχερά παίγνια στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου και συνεργάτης του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ότι μόνο η χώρα μας μαζί με άλλες τρεις, την Κροατία, την Ρουμανία και την Σλοβενία έχει θεσπιστεί και ισχύει φόρος παικτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατο συνέδριο στη Ρώμη ο κ. Λεωνίδας Καρακίδης, παρουσίασε την εργασία του σχετικά με την φορολογία στα τυχερά παίγνια και αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις της Ευρωπαϊκής Αγοράς Online Gaming διατυπώνοντας προτάσεις για την χάραξη Ευρωπαϊκής Ενιαίας Πολιτικής στον τομέα της ρύθμισης των τυχερών παιγνίων.

Ο κ. Καρακίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φορολογία παικτών στη χώρα μας η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και στους φόρους που πληρώνουν γενικά οι πάροχοι.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τους πιο υψηλούς φόρους παρόχων όπου πρώτη έρχεται η Πολωνία, ενώ η Ολλανδία που σχεδιάζει νέες αυξήσεις αναμένεται να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση. Ωστόσο ο φόρος παικτών, όπου οι παροχοι καλούνται να πληρώσουν για να προσελκύσουν παίκτες δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, καθώς οι μικρότερες εταιρείες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο που είναι ιδιαίτερα υψηλός, με αποτέλεσμα να χάνουν πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v