Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αχαρτογράφητα νερά η οικονομία λόγω ρωσο-ουκρανικής κρίσης

Τι υποστηρίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος και πώς αποτιμά τα δεδομένα ανώτατο στέλεχος ελληνικής εταιρείας ρωσικών συμφερόντων. Πού έχουν επενδύσει τα ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

Σε αχαρτογράφητα νερά η οικονομία λόγω ρωσο-ουκρανικής κρίσης

Έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην εθνική οικονομία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα που επηρεάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και την οικονομία», λέει μιλώντας στο euro2day.gr ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το μείζον αυτό ζήτημα και τα εναλλακτικά σενάρια για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ θα απασχολήσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα.

Χθες Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο αποκλεισμός συγκεκριμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το Swift, περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα από το να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας σε Ρώσους. Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την απαγόρευση πτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη ενώ μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει, μέχρι στιγμής, κάποια απόφαση για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων πολιτών και για μπλοκάρισμα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει με τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Το ρωσικών συμφερόντων κεφάλαιο που έχει επενδυθεί ήδη στη χώρα ή πρόκειται να επενδυθεί μέσω των στρατηγικών επενδύσεων που έχουν εγκριθεί από τη ΔΕΣΕ ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι 596 Ρώσοι που έχουν λάβει «χρυσή βίζα», ο αριθμός των οποίων αυξάνει στους 1.693, αν συνυπολογιστούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στα μέλη των οικογενειών τους.

Πώς όμως αποτιμούν στελέχη ελληνικών εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει ρωσικά κεφάλαια την τρέχουσα κρίση; «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αποκρυσταλλώσεις την κατάσταση», λέει μιλώντας στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με ρωσικά κεφάλαια που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα μέσω Κύπρου.

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο τη ρωσο-ουκρανική κρίση, τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν και την απάντηση της Μόσχας σε αυτές τις κυρώσεις.

«Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη», σημειώνει ο ίδιος και αναφέρει πως το χειρότερο που μπορεί να πάθουν οι Ρώσοι που έχουν επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες είναι να μην μπορούν να εισπράττουν τα μερίσματα.

Η πιο γνωστή ρωσική επένδυση στην Ελλάδα αφορά στην αξιοποίηση του Σκορπιού από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που απέκτησε και Κοινωφελές Ίδρυμα στην Ελλάδα. Η δεύτερη μεγάλη τουριστική επένδυση είναι αυτή της Mirum στην Κρήτη. Σημαντική και πολυσχιδής είναι και η επενδυτική παρουσία του Ιβάν Σαββίδη. Έχει επενδύσει στον τουρισμό μέσω του Makedonia Palace και του Πόρτο Καρράς. Επίσης έχει επενδύσει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στο Open TV, στον ΟΛΘ και στη βιομηχανία Σουρωτή.

Ρώσοι έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια στη Δωδώνη -πλέον η επένδυση στη γαλακτοβιομηχανία είναι από κοινού με το αμερικανικών συμφερόντων fund CVC Capital. Οι Ρώσοι της Δωδώνη απέκτησαν πέρυσι την Provet και προ ετών επένδυσαν στην εταιρεία Unismack.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων, από το 2021 δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα MERE που προ ενός μήνα περιόρισε τη θέση της στη χώρα κατεβάζοντας ρολά στο κατάστημά της στον Λαγκαδά.

Οι πρώτες επιπτώσεις για την Ελλάδα

Η ρωσο-ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει και τις πρώτες σοβαρές παράπλευρες απώλειες στην Ελλάδα. Ήδη έχουν σταματήσει οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία -πέρυσι άγγιξαν τα 17,609 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών τα 200 εκατ. ευρώ. Ενώ σε διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων τους, μέχρι νεωτέρας, έχουν προχωρήσει οι εταιρείες: Coca Cola HBC, η διοίκηση της οποίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω για την τρέχουσα χρήση και η θυγατρική της Γρ. Σαράντης, η Ergopack. Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία προχώρησε και η ELTON.

Στο επίπεδο των εισαγωγών ενδεικτικό της εξάρτησης της χώρας από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το 31% των εισαγωγών σε αξία της Μύλοι Κεπενού, το 33% της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος και το 17% των εισαγωγών της Μύλοι Λούλη προέρχονταν από τις δύο αυτές χώρες.

Σημαντική είναι και η εξάρτηση σε χάλυβα. Το 17% των αναγκών της Σωληνουργεία Τζιρακιάν καλύφθηκε πέρυσι από τις δύο αυτές χώρες, αντίστοιχο ποσοστό των αναγκών της σε χάλυβα αγόρασε η Αφοί Κορδέλλου από την Ουκρανία και η ΣΙΔΜΑ το 6,7% το εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία κινούνται ετησίως στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ και οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στα 4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v