Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα και οι συμβάσεις για τη Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας

«Κατασκευάζουμε το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού, μεγαλώνουμε την πόλη», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Τα έργα σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας αναλυτικά, με αριθμούς, κόστη, χρονοδιάγραμμα.

Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα και οι συμβάσεις για τη Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας

Ύστερα από περίπου μια δεκαετία αναμονής και στασιμότητας, η δημοτική αρχή της Αθήνας προχωρά στην παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και των τριών συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα για τη μεγαλύτερη χωροταξική, πολεοδομική, αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση στην πόλη, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Δήμος Αθηναίων: Τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χρειάστηκαν 14 μήνες συστηματικής δουλειάς, λεπτομερών μελετών και εκτενών διαπραγματεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο που θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό το νέο του ποδοσφαιρικό «σπίτι» και στους Αθηναίους δύο μεγάλης έκτασης ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης λεπτομερώς το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και τις τρεις συμβάσεις, δίνοντας στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα για το αναπτυξιακό αυτό εγχείρημα. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό, που θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα και θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA, 4 αστέρων.

Μπακογιάννης: «Με την μπάλα χαμηλά»

«Αναμφίβολα», δήλωσε ο δήμαρχος, «πρόκειται για την ουσιαστική "ενηλικίωση" της Αυτοδιοίκησης, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί -στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών δήμων- να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα». Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Δε θέλω να τα παρουσιάσω όλα ρόδινα. Θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά. Ομαδική δουλειά με τη μπάλα χαμηλά. Είμαι, όμως, πάρα πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μαλακατέ και τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ κ. Αλαφούζο για την εξαιρετική συνεργασία μαζί τους, τονίζοντας ότι η «ενότητα της οικογένειας του Παναθηναϊκού δεν είναι απλώς ικανή, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το έργο», ενώ απηύθυνε ευχαριστίες στους εκπροσώπους της ΑΕΠ Ελαιώνα, στους υπουργούς κ. Γεωργιάδη, κ. Σκυλακάκη και κ. Γεραπετρίτη «για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια», καθώς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «για την αποφασιστικότητά του». 

Τι περιλαμβάνει το έργο της Διπλής Ανάπλασης

Για μείζονα παρέμβαση αστικού μετασχηματισμού και για το εμβληματικότερο έργο των τελευταίων ετών στον αστικό ιστό  έκανε λόγο ο κ. Μπακογιάννης. «Στην Αλεξάνδρας, περίπου 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, το έργο απαλλάσσει μια πυκνοδομημένη περιοχή από ένα ιστορικό, αλλά γερασμένο στάδιο. Προσφέρει πράσινο και κοινόχρηστο χώρο για τους πολίτες και την ίδια ώρα διατηρεί ζωντανή την ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού», είπε, ενώ αναφερόμενος στον Βοτανικό συμπλήρωσε: «Σε ίδια περίπου απόσταση από την Ομόνοια, μεγαλώνουμε την πόλη με όχημα μια υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, με πρότυπες και φιλικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ωθώντας μια υποβαθμισμένη έως σήμερα περιοχή σε μια βιώσιμη και αειφόρα αναπτυξιακή διαδικασία. […] Οι δύο αυτές παρεμβάσεις συμβολίζουν στην ουσία τον επανασχεδιασμό του νοήματος του αστικού τοπίου της Αθήνας και του κέντρου της».

«Μεγαλώνουμε την πόλη. Δημιουργούνται δύο υπερτοπικοί-μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ».

Διπλός στόχος

Το έργο, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, έχει διπλό στόχο: Ο πρώτος αφορά την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, ενώ ο δεύτερος αφορά τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Δύο διμερείς και μία τριμερής σύμβαση

Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προβεί στην κατάρτιση δύο διμερών και μιας τριμερούς σύμβασης, μεταξύ:

1. Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ

2. Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ ΠΑΟ

3. Δήμου Αθηναίων - ΑΕΠ Ελαιώνα - Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Κάθε σύμβαση που βρίσκεται υπό έγκριση δεσμεύει τα εμπλεκόμενα μέρη να υλοποιήσουν όλα όσα προβλέπονται μέσα σε αυτή.

Αναλυτικά:

Α. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ περιλαμβάνει:

- Για τα έργα στον Βοτανικό:

Γήπεδο ποδοσφαίρου (έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA, 4 αστέρων):

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου).

Μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ τη χρήση του γηπέδου (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του). Σημειώνεται ότι η παραχώρηση δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

Ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον αθλητισμό υπουργού.

Αθλητικές εγκαταστάσεις ΠΑΟ (7.500 τ.μ.):

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον ΠΑΟ τη χρήση της οικείας έκτασης, καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

- Για τα έργα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας:

Κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων:

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο ΠΑΟ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).

Αθλητικό Μουσείο - Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον ΠΑΟ

Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον ΠΑΟ το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).

Β. Η σύμβαση παραχώρησης εμπορικών χρήσεων γηπέδου, μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ ΠΑΟ περιλαμβάνει:

Για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου:

Ο Δήμος Αθηναίων ως ιδιοκτήτης του γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του γηπέδου στην ΠΑΕ ΠΑΟ έναντι ανταλλάγματος. Ο Δήμος παραχωρεί στην ΠΑΕ ΠΑΟ το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου.

Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των χώρων εμπορικής χρήσης, καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την ΠΑΕ ΠΑΟ προς τον Δήμο.

Ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο έσοδο λοιπών εμπορικών χρήσεων για τον Δήμο Αθηναίων (από την ΠΑΕ ΠΑΟ): Θα ανέρχεται στο ποσό των 270.000 ευρώ ανά μισθωτικό έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του τιμάριθμου.

Συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο: 415.000 ευρώ ανά έτος (145.000 ευρώ από τις σουίτες + 270.000 ευρώ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις - τα ποσά τεκμηριώνονται από την έκθεση ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του γηπέδου

Οι μελέτες του γηπέδου έχουν συνταχθεί από την ΠΑΕ ΠΑΟ και έχουν παραδοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου κοστολογείται στα 115.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τα έργα που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου από το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.

Το νέο γήπεδο του ΠΑΟ σε αριθμούς

- Έως 40.000 θέσεις θεατών

- 1.300 θέσεις σε σουίτες

- 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

- 7 εμπορικά καταστήματα

Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

Γ. Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα και Ερασιτέχνη ΠΑΟ προβλέπει:

- Την ανέγερση και χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου ΠΑΟ, έκτασης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δεσμεύσεις:

  • Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου ΠΑΟ
  • Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου ΠΑΟ
  • Να καταβάλει τις δαπάνες προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου ΠΑΟ

Από την πλευρά του, το Σωματείο του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δεσμεύσεις:

  • Να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του προγράμματος της διπλής ανάπλασης, καθώς και με κάθε εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών του εγκαταστάσεων.
  • Να προωθεί άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις:

  • Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
  • Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου με δικές του δαπάνες.
  • Να προωθεί χωρίς καθυστερήσεις κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.
  • Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου ΠΑΟ μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν.

Υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις-πρότυπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ερασιτέχνη:

  • Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.
  • Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.
  • Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.
  • Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.
  • Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.
  • Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.
  • Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

Υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι

Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.

Οι υποδομές σε αριθμούς

  • 4.479 μέτρα διάνοιξης δρόμων
  • 3.343 μέτρα διεύρυνσης υφιστάμενων δρόμων
  • 7.822 μέτρα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις)
  • 9.225 μέτρα ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων (όμβριων, φωτισμού κλπ.)
  • 600 μέτρα αποκατάσταση κοίτης ρέματος Προφήτη Δανιήλ
  • 2.200 μέτρα ανάπλασης και κατασκευής ποδηλατοδρόμου

Συνολικός προϋπολογισμός: 40.840.495 ευρώ

Οι κοινόχρηστοι χώροι σε αριθμούς

Απόδοση σε κοινή χρήση:

  • 92.200 τ.μ. που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου.
  •  75.000 τ.μ. διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Ανάπλαση, εξυγίανση και υποδομές στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων:

  • 138.500 τ.μ. που εμπίπτουν εντός της περιοχής της διπλής ανάπλασης (τα 101.875 τ.μ. διαμορφώνονται αμιγώς σε χώρους πρασίνου).
  • 235.600 τ.μ. κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα προκύψει επιπλέον μετά την υπό εκπόνηση Πράξη Εφαρμογής.

Συνολικός προϋπολογισμός: 55.909.048 ευρώ

Κατανομή πόρων

Συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων:

  • 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η κυβέρνηση.
  • Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επίσης, η εκτίμηση για κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ (βάσει έκθεσης ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

Οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα 

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στους στόχους του Δήμου αναφορικά με χρονοδιάγραμμα του έργου:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v