“Φέρνετε στον ΕΦΚΑ ιδιώτες με μισθό όσο του προέδρου του Αρείου Πάγου χωρίς να έχουν καν μεταπτυχιακό και μετά απορείτε που οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό”.
Αυτή ήταν μία από τις πιο σκληρές αναφορές στη Βουλή για τον “νέο ΕΦΚΑ” που, μάλιστα, προήλθε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη.
Η πρεμιέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, βρήκε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση απόσυρση του, με τον Κωστή Χατζηδάκη να υπεραμύνεται των αλλαγών και, κυρίως, της προσέλκυσης νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, με τους υψηλούς μισθούς που προκάλεσαν θέμα “νέων golden boys”.
H Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου διότι οι ιδιώτες θα κατευθυνθούν ως μετακλητοί σε θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, δηλαδή στην διοικητική ιεραρχία και όχι στην πολιτική.
Μίλησε επίσης για σκανδαλώδη μισθολογική αντιμετώπιση τους (8.000 ευρώ μηνιαίως οι Γενικοί Διευθυντές και 4.500 οι Διευθυντές), με πρόσληψή τους χωρίς αξιοκρατία και έλεγχο. “Μας πάτε στην εποχή της ΕΡΕ και όλοι ξέρουν πώς γίνονταν τότε οι επιλογές στο Δημόσιο”, είπε.
Επισήμανε επίσης ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει μικτό σύστημα (δημοσίων-ιδιωτών) σε δημόσιο οργανισμό με μισθούς δύο ταχυτήτων.
Αναφορικά με την υπό σύσταση εταιρεία για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (γύρω στο ένα δισ. ευρώ η αξία της), ανέδειξε την απουσία λογοδοσίας της αφού θα εξαιρούνται όλοι οι κοινωνικοί φορείς.
“Όλο εκπλήξεις είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έλεγε προεκλογικά ότι θα έβγαζε τις συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού και έρχεται τώρα με έπαρση να φέρει ένα ακόμα προκλητικό νομοσχέδιο”, τόνισε ο κ.Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ).
Πέραν των υψηλών αμοιβών των ιδιωτών που θα προσλαμβάνονται σε θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, εστίασε στην έλλειψη κριτηρίων, όπως μεταπτυχιακές σπουδές.
“Διώξατε συμβασιούχους επιστήμονες που είχαν μάθει τη δουλειά και έβγαζαν συντάξεις, χαρακτηρίζετε τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ανίκανους, γραφειοκράτες και τεμπέληδες και λέτε ότι το επιτελικό κράτος θα φέρει τους καλύτερους”, είπε.
Υπεραμύνθηκε της μεγάλης κατάκτησης του ΑΣΕΠ και μίλησε για “Μαξίμου Α.Ε. με όρους στενής οικογένειας”.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι ομιλητές του ΚΚΕ (“έρχεται το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης”) και του ΜεΡΑ25. Η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφο της, παρότι έκανε λόγο για για παράδοση του ΕΦΚΑ στα ιδιωτικά συμφέροντα.
“Πάμε κόντρα στη δεκαετία του ΄80”
Ο κ.Χατζηδάκης αντέκρουσε τα παραπάνω σε εξίσου σκληρούς τόνους (και σε σημεία, ειρωνικό), δίνοντας ως στίγμα του νομοσχεδίου του την μετατροπή του ΕΦΚΑ σε αποτελεσματικό και σύγχρονο Οργανισμό που θα αφήσει πίσω τη γραφειοκρατική δυσλειτουργία.
“Πάμε κόντρα στην ισοπέδωση και στην αναξιοκρατία της δεκαετίας του ΄80, προσελκύουμε ικανούς και ελέγχουμε όποιον δεν κάνει τη δουλειά του”, είπε, χαρακτηρίζοντας τον ΕΦΚΑ “πολυτραυματία που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση”.
Αναφερόμενος στην κατηγορία περί golden boys, είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προσελκύσει τους καλύτερους από τον ευρύτερο δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα αντί να ανακυκλώνουμε τους ίδιους ανθρώπους από τους υπάρχοντες υπαλλήλους.
“Και για να προσελκύσουμε τους καλύτερους χρειάζονται περισσότερα χρήματα”, είπε.
Αιτιολόγησε, τέλος, την εταιρία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ θέτοντας το ερώτημα: “ποιός θα κάνει την αξιοποίηση, κάποιος που δεν έχει σχέση με real estate ή κάποιος ειδικευμένος μάνατζερ;”.
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα “περάσει” για ψήφιση στην Ολομέλεια.