Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Η αύξηση της παραγωγής και η επιστροφή στο... 2012

Παρά την περσινή άνοδο της παραγωγής κατά 7,7%, η εγχώρια αγορά «έτρεξε» λιγότερο από το ΑΕΠ και ουσιαστικά… επέστρεψε στις επιδόσεις του 2012. Απαιτούνται αναπτυξιακά μέτρα από την Πολιτεία, υποστηρίζει η αγορά.

Ασφαλιστικές: Η αύξηση της παραγωγής και η επιστροφή στο... 2012

Με άνοδο της τάξεως του 7,7% έκλεισε πέρυσι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, ξεπερνώντας μάλιστα και το επίπεδο του 2019, πριν δηλαδή την έλευση της πανδημίας Covid-19.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ, βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα), η άνοδος αφορούσε τόσο τον κλάδο ζωής όσο και τις γενικές καλύψεις, με κύριους καταλύτες τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις και τα συμβόλαια υγείας.

Αντίθετα, ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων (βλέπε στοιχεία πρώτου και τρίτου παρατιθέμενου πίνακα) υποχρεώθηκε για μια ακόμη φορά σε πτώση, λόγω της καθοδικής πορείας των σχετικών τιμολογίων (αθροιστικά γύρω στο 40%-50% από το 2010 έως σήμερα).

Ωστόσο, παρά την αύξηση της περυσινής παραγωγής και τις ανοδικές προοπτικές που διαγράφονται για τη φετινή χρονιά, κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη γενικότερη διείσδυση του κλάδου και για το γεγονός ότι -σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού- δεν υπάρχουν πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάπτυξη τον κλάδο (π.χ. ζητούνται φοροαπαλλαγές στα συμβόλαια κατοικίας και κλάδου ζωής, καθώς και ΣΔΙΤ στους τομείς της υγείας και των φυσικών καταστροφών).

Έτσι, μεταξύ των επισημάνσεων που διατυπώθηκαν, συγκαταλέγονται ότι:

  • Η αύξηση της παραγωγής ήταν τελικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (γύρω στο 9%), γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τον δείκτη «παραγωγή προς ΑΕΠ», στον οποίο μάλιστα ήδη καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση στην Ευρώπη.
  • Η βελτίωση της παραγωγής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα του κλάδου ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα και αυτό εξαιτίας των μηδενικών πλέον καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες. Όμως, η ευνοϊκή αυτή συνθήκη έχει ημερομηνία λήξεως, γιατί τα τραπεζικά επιτόκια δεν προβλέπεται να διατηρηθούν για πάντα σε μηδενικό επίπεδο.
  • Η παραγωγή του 2021 επέστρεψε ουσιαστικά στα μεγέθη που είχε η εγχώρια αγορά το 2012 (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) και έκλεισε 14% χαμηλότερα από την αντίστοιχη επίδοση του έτους 2009 (4,94 δισ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v