Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Ερχονται αυξήσεις σε χιλιάδες ομογενείς από τη Β. Ηπειρο

Τι προβλέπει διάταξη που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας. Πώς προέκυψε το πρόβλημα. Η λύση με τη μεταβατική περίοδο έως το 2030 και πώς θα εφαρμοστεί σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Συντάξεις: Ερχονται αυξήσεις σε χιλιάδες ομογενείς από τη Β. Ηπειρο

Αυξήσεις στις συντάξεις χιλιάδων ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο και την πρώην Σοβιετική Ένωση αναμένεται να επιφέρει διάταξη που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Για τους ήδη συνταξιούχους, το ποσό της  εθνικής σύνταξης -το οποίο είναι σημαντικά  κάτω των 384 ευρώ καθώς οι συγκεκριμένοι ομογενείς δεν μπορούν να συμπληρώσουν την προϋπόθεση για 40ετή μόνιμη και νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα-  θα επανυπολογιστεί, με κριτήριο διαμονής τα 32 έτη από το 1990 και μετά. Όσο για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης/1/2022 και μετά, στα 32 έτη διαμονής θα προστίθεται ένα έτος κάθε χρόνο και μέχρι το 2030 που συμπληρώνονται 40 έτη.

Μετά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, η διάταξη έρχεται να διευθετήσει ένα θέμα, που εκτιμάται πως αφορά τουλάχιστον 250.000 ομογενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάβουν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη λόγω της πρόβλεψης για 40ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα. Πλέον, με τις προωθούμενες αλλαγές, επιδιώκεται η σταδιακή απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια, καθώς και σε όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1990.  

Το πιθανότερο σενάριο από αυτά που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας αφορά μια μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της μείωσης της εθνικής σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση τα 32 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και έτος έναρξης υπολογισμού το 1990. Το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους ομογενείς λόγω γήρατος θα προσαυξάνεται ανά έτος, αναλογικά, μέχρι το έτος 2030, όταν και θα έχει πλήρως εξομοιωθεί με τις γενικές προϋποθέσεις απόδοσης και υπολογισμού της εθνικής σύνταξης. Έτσι, από το 2030 και μετά, η διάταξη θα πάψει να εφαρμόζεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους ομογενείς που καθίστανται συνταξιούχοι κατά το 2022, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/32 για κάθε έτος που υπολείπεται των 32 ετών διαμονής στην Ελλάδα, το 2023, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/33 για κάθε έτος που υπολείπεται των 33 ετών διαμονής στην Ελλάδα κ.ο.κ. Από το 2030 και εφεξής, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα εξομοιωθούν για όλους τους δικαιούχους.

Αλλαγές προβλέπονται όμως και για τους ομογενείς που είναι ήδη συνταξιούχοι και οι οποίοι έχουν «εγκλωβιστεί» σε πραγματικά χαμηλή σύνταξη. Συγκεκριμένα, για αυτούς εξετάζεται το σενάριο, η εθνική σύνταξη να επανυπολογιστεί  λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι τα 40 αλλά τα 32 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Η νέα εθνική σύνταξη θα καταβληθεί, εφόσον περάσει το σενάριο αυτό, από 1/1/2022 και εξής. Αντίστοιχα, θα επανυπολογιστούν και οι εθνικές συντάξεις των συγγενών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από δικαιούχο ομογενή.  

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, η ομογενειακή ιδιότητα θα προκύπτει για τους Έλληνες πολίτες αποκλειστικά από τα στοιχεία της πολιτογράφησης και για τους μη Έλληνες πολίτες από την κατοχή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v