Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την παροχή έξτρα χρόνου σε όσους κυνηγούν απεγνωσμένα την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη της πανδημίας σε 36-72 δόσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε, στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, μέτωπο στο οποίο η παράταση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής του φόρου, φαίνεται παραπάνω από πιθανή.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:
Ακίνητα: Η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές θα παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία αυτή αφορά υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, κατοχυρώνοντας έτσι το δικαίωμα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.
Ιδιοκτήτες, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι ζητούν δίμηνη παράταση, υπολογίζοντας πως βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε όλη τη χώρα περισσότερες από 20.000 τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες λόγω υπερφόρτωσης των Δ.Ο.Υ και καθυστερήσεων στη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών κινδυνεύουν τώρα με αυξημένους φόρους και έξοδα λόγω της ενδιάμεσης -από την 1η Ιανουαρίου- ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών τιμών.
36-72 δόσεις: Περισσότεροι από 800.000 οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες (2,5%) δόσεις έως τις 26 Ιανουαρίου με τα σημερινά δεδομένα αλλά η προσέλευση παραμένει χαμηλή (λιγότεροι από 50.000) και οι διαταραχές στην αγορά κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει μετά το «χτύπημα» της μετάλλαξης Όμικρον.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει έξτρα χρόνο έως τις 23 Φεβρουαρίου, για τη ρύθμιση των συγκεκριμένων χρεών στην εφορία ενώ αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί και το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ.
ΕΝΦΙΑ: Τέσσερα διαφορετικά σενάρια, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με την «άσκηση» όπως αναγνωρίζουν αρμόδια στελέχη να αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη από ότι αναμενόταν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δίκαιη ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο βασικό ενώ προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση ΕΝΦΙΑ που δίνουν ορισμένα σενάρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που τώρα εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τρέξει» τις επόμενες ημέρες ασκήσεις προσομοίωσης εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ στη βάση των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων ώστε, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «να δούμε στη συνέχεια σπίτι προς σπίτι τι συμβαίνει στην πράξη».
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, αναγνωρίζει όμως πως θα υπάρξουν και αυξήσεις για πολλούς. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους. Δεδομένη θεωρείται συνολική ελάφρυνση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και κάτι παραπάνω.
Από την άλλη πλευρά, όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση του νέου φόρου τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάρτιο, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο.